hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Emberi fertőzés fenyegeti a csimpánzokat

Német kutatók szerint a csimpánzok megmentésére tett elkeseredett kísérletek fenyegetik legjobban néhány főemlős-populáció életét. Az emberi megfázás kórokozója bennük ugyanis halálos kórrá fejlődhet.

A berlini Robert Koch Intézet munkatársai az elefántcsontparti Tay Nemzeti Park emberszabásúit vizsgálták, amelyek közül számos egyed halálát okozta a kutatók és az ökoturisták által behurcolt felső légúti fertőzés.
A német tudósok szerint a csimpánzokat részben az orvvadászat, részben a fertőzések tizedelik. A szegény afrikai országok nemzeti parkjai azonban nem képesek pótolni a kutatásokkal és a turizmussal együtt járó pénzösszegeket.
A Koch Intézet munkatársai 1999 és 2005 között egyszerre öt légúti betegség „tűzfészkét” térképezték fel a kelet-afrikai rezervátum csimpánzainak körében. Az analízis kimutatta, hogy az esetenként a populáció 19 százalékának halálával járó fertőzések kórokozói kivétel nélkül emberi RSV-vírusok és streptococcus-baktériumok voltak. Egyik pillanatról a másikra nem tudjuk megszüntetni az emberek és a csimpánzok kapcsolatát – nyilatkozta a New Scientist című folyóiratban Fabian Leendertz, a kutatócsoport vezetője.
Jelenleg a tudósok kizárólag arcmaszkban közelítenek a főemlősökhöz. Az egyik lehetséges megoldás egy az állatok számára kifejlesztett antibiotikum lenne, ez azonban ellentétben áll a nemzeti parkok szabályzatával, amely mindenféle emberi beavatkozást tilt a természeti folyamatokba.



MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink