hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Egyre kisebb a nemek közötti különbség a várható élettartam tekintetében

A PLOS ONE folyóirat közölte a spanyol Universidad de Alcalá kutatói által egy 194 országban lefolytatott hosszú távú vizsgálat eredményeit, amelyben nemzeti és regionális szinten vizsgálták a várható élettartam alakulását.

A kutatók nemcsak a születéskor várható élettartamot, hanem nyolc további élettartam-indikátort is figyelembe véve öt jól elkülöníthető klaszterbe tudták sorolni a világ országait, és ez a csoportosítás nagyjából megfelelt a kontinenseknek. A klaszterekhez tartozást szinte kizárólag csak rendkívüli események, például háborúk változtatták meg.

A férfiak és a nők várható élettartama az utóbbi harminc évben egyre közelít egymáshoz, ráadásul a tanulmány a jelenlegi trendek extrapolálásával ennek a jelenségnek a folytatódását jósolja egészen 2030-ig. Érdekesség, hogy Magyarország a nők esetében második, férfiak esetében viszont csak a harmadik legjobb mutatókkal rendelkező csoportba került.

Forrás: Convergence and divergence in mortality: A global study from 1990 to 2030, PLoS ONE (2024). DOI: 10.1371/journal.pone.0295842

Stephen Bolton képe a Pixabay-en
Stephen Bolton képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink