hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Demencia ellen kiváló lehet

Az idősek agyát visszafiatalítja, a serdülőkét viszont összezavarhatja a marihuánafogyasztás. A Nature Medicine tanulmánya a kender pszichoaktív összetevőjének hatását vizsgálva a tanulási kapacitás és a memória növekedését igazolta, míg a Journal of School Health cikke szerint a kannabiszfogyasztás középiskolásoknál a tanulási hajlandóság csökkenésével jár együtt.

A memória teljesítménye az öregedéssel romlik, a kannabisz ezt a korral járó agyi öregedési folyamatot képes visszafordítani, legalábbis egerekben, nyilatkozta Andreas Zimmer, a Nature Medicine-tanulmány – A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice – utolsó szerzője, a Bonni Egyetem molekuláris pszichiátriai intézetének munkatársa. A vizsgált öreg állatok egy hónapos időtartamú, alacsony dózisú THC-kezelés révén visszanyerték a fiatal állatokra jellemző kognitív képességeket.

Az egerek már 12 hónapos korukban jelentős mértékben mutatják a kognitív hanyatlás jeleit; a kutatók (University of Bonn és The Hebrew University of Jerusalem) 2, 12 és 18 hónapos egereknek adagoltak egy hónapon keresztül olyan kis dózisú THC-t, aminek nem volt kimutatható akut pszichoaktív hatása az agyukra. Az egy hónap elteltével tesztelték az állatok tanulási kapacitását és memóriáját. A placebókezelésben részesült egerek a természetes, életkorral összefüggő kognitív funkcióromlás jeleit mutatták, míg a THC-vel kezelt állatok kognitív funkciói olyan jók voltak, mint a két hónapos kontroll állatokéi.

A kutatók korábban már kimutatták, hogy azoknak az egereknek az agya, amely nem rendelkezik a THC és az endogén kannabinoidok megkötésére szolgáló CB1-receptorral, a normálisnál sokkal gyorsabban öregszik, továbbá az is kiderült, hogy az öregedés során az agyban termelődő endokannabinoidok mennyisége csökken. Mint Zimmer hozzáteszi, amikor a kannabinoidrendszer aktivitása csökken, az agy gyors öregedése mutatható ki. A molekuláris pszichiáterek, valamint genomikus és immunregulációval foglalkozó kollégáik továbbá azt is kimutatták, hogy a THC-vel kezelt egerek agyának molekuláris ujjlenyomata és az idegsejtjeik közötti kapcsolatok száma is a fiatal állatokra jellemző sajátosságokat mutatta, azaz úgy nézett ki, mintha a THC-kezelés visszafordítaná a molekuláris órát, magyarázta Zimmer.

Svenja Schulze, Észak-Rajna-Vesztfália (itt található a Bonni Egyetem) tudományos minisztere az eredmény kapcsán megjelent nyilatkozatában kifejtette, nagyon fontos a tudás-vezérelt kutatás elősegítése, és bár hosszú út vezet az egerektől az emberig, nagyon pozitív az a kilátás, hogy a THC alkalmas lesz például demencia kezelésére.

A University of Waterloo kutatói a Journal of School Health-ben publikálták tanulmányukat, ami szerint azok a középiskolások, akik legalább havonta egyszer marihuánát fogyasztanak, ugyanakkor négyszer nagyobb valószínűséggel buknak meg, 2-4-szer kisebb eséllyel készítik el házi feladatukat és értékelik fontosnak a jó osztályzatokat, fele akkora eséllyel kapnak jó osztályzatokat, mint a marihuánát sose fogyasztó társaik. A kutatók azt is megkérdezték a tanulóktól, hogy mi az a legmagasabb iskolai végzettség, amit szeretnének megszerezni; a válaszokból kiderült, nyilatkozta Karen Patte, a tanulmány vezető szerzője, hogy azok a tanulók, akik naponta fogyasztanak marihuánát, fele akkora eséllyel számolnak be egyetemi tanulmányok iránti vágyról, mint azok a középiskolások, akik sose fogyasztanak marihuánát.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink