hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

"Betette a lábát" az orvosi marihuána

Feltartóztathatatlanul terjed a marihuána egészségügyi használatának engedélyezése a világban, közli a 444.hu.

Legutóbb a német parlament legalizálta az orvosi füvet. Ennek ellenére nálunk a kérdés még mindig csak elvétve része a közbeszédnek, bár tavaly egy szakmai konferenciát szerveztek róla. Ezen változtatna a 2016-ban indult és jelenleg bejegyzés alatt álló Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE), ami azt tűzte ki céljául, hogy "elősegítsék a kannabisz (Cannabis sativa) növénnyel és annak hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését". 

Az egyesület elnöke, Szelestei Miklós elmondása szerint tizennégy fővel alakultak meg, van köztük két orvos, egy gyógyszerész és négy olyan érintett is, akik betegségük tüneteinek enyhülését remélik a kannabisz alapú gyógyszerektől.

A Sativex-et jelenleg már több mint tíz európai országban írják fel orvosok, az elmúlt évekből több ezer betegtapasztalat áll az orvosok rendelkezésére. A gyógyszert elsősorban a szklerózis multiplexszel összefüggő görcsökre és fájdalomra írják fel, de a tapasztalatok alapján alkalmas a perifériás neuropátiás fájdalom, a kezelhetetlen daganatos fájdalom és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére is. 

Szelestei a legfontosabb jelenlegi fejleménynek azt tartja, hogy a közelmúltban megtörtént itthon az első olyan hivatalos gyógyszerigénylés a Sativexre, amit már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is jóváhagyott. Ezen kívül még egy alkalommal írt fel hazai orvos Sativexet, ennek jóváhagyása még folyamatban van. Mindkét esetben neuropátiás fájdalomra írták fel a szájspray formában kapható gyógyszert. 

A MOKE elnöke szerint jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy olyan orvosokat találjanak, akik hajlandóak felírni a Sativexet, mivel eddig csupán egy orvos jelezte, hogy hajlandó máskor is ezt a gyógyszert ajánlani. Ő egy vidéki intézet neurológus és addiktológus szakorvosa, ami külön szerencsés Szelestei szerint, mivel két oldalról is látja a gyógyszer hatásait és működését. 

A Sativexet a brit GW Pharmaceuticals gyártja, de az európai forgalmazásban a Bayer az egyik legnagyobb partnerük. A GW Pharma a kannabisz alapú gyógyszeripar eddigi egyik legnagyobb gazdasági nyertese lett, miután Nagy-Britanniában lehetőséget kaptak arra, hogy gyógyszergyártáshoz egy titkos helyszínen ipari mennyiségben marihuánát termesszenek.

A kannabisz alapú gyógyszerek legális alkalmazása jelenleg főleg a nagy fájdalommal járó, viszonylag ritkább betegségek esetében merül fel. Kérdés, hogy hosszabb távon elterjedhet-e általános fájdalomcsillapítóként.

További részletek

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés