hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Csapást mértek a kopaszságra: térben tenyésztettek

Vége a kopaszságnak,  sikerült ugyanis új emberi hajat növeszteni speciálisan előkészített bőrsejtek alkalmazásával – írja az SG.hu.

Elvileg a haj mesterséges újraképződése megoldható lenne az egészséges hajszemölcsök elszigetelésével a hajtüszőktől, számuk tenyésztéssel történő növelésével, majd az így kapott sejtek visszahelyezésével a bőrbe, ahol újraprogramozhatnák a szomszédos sejteket az új haj növesztésére – idézi fel a lap. Több mint 40 évvel ezelőtt kutatók be is bizonyították, hogy ez a technika képes stimulálni az új hajtüszők kialakulását patkányoknál, az eredmények embereknél történő reprodukálása azonban kudarcot vallott, a hajszemölcs látszólag a tenyésztéssel elvesztette a hajnövekedés beindításának képességét.

Most Colin Jahoda és kollégái a brit Durham Egyetemen sikerrel jártak a tenyésztésben. A titok nyitja abban rejlett, hogy a sejteket a hagyományos kétdimenziós rendszer helyett egy háromdimenziósban tenyésztették ki. A csapat emberi hajbeültetésekből származó szövetmintákból elkülönítette az egészséges hajszemölcsöket a hajtüszőktől, majd egy jókora cseppeket formáló tápoldatban kezdték tenyészteni azokat. 30 óra elteltével a cseppek egyenként közel 3000 sejtet tartalmaztak – olvasható az sg.hu-n.

(forrás: SG.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink