hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Az áttétképződés mechanizmusa lehet a rákgyógyítás kulcsa?

A NALCN blokkolása nemcsak rákos, de az egészséges sejtek vándorlását is beindítja, írja az Index egy kutatás eredményeit összefoglalva.

Az áttétképződés elleni terápiák megvalósítása bonyolultnak bizonyult, mert az áttétet irányító célpontot nehéz megtalálni – magyarázza Eric Rahrmann posztdoktori hallgató, a Cambridge-i Egyetem rákkutató központjának kutatója. A brit tudósoknak azonban sikerült megtalálniuk az egyik működést, ami a daganat terjedéséért felelős, felfedezésüket a Nature Geneticsben tették közzé.

A friss kutatás beazonosított egy kulcsfontosságú fehérjét, az NALCN-t, a nem szelektív nátriumcsatornát. Az egereken végzett laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a NALCN inaktiválása vagy blokkolása „feltűnően megnövelte a keringésben jelen lévő tumorsejtek és áttétek számát”.

A felfedezésnek volt egy másik oldala, amely meglepte a kutatókat: kiderült, hogy a NALCN blokkolása nemcsak rákos, de az egészséges sejtek vándorlását is beindítja. Olyan hasnyálmirigysejteket figyeltek meg, amelyek a vesébe vándoroltak és ott a vese egészséges sejtjeként folytatták az életüket.

A modelljeink demonstrálták, hogy az NALCN funkció leállása tumor nélkül is növelte a véráramba kerülő hámsejtek számát – ismertette Rahrmann. Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett áttétképzési mechanizmust a jövőben akár károsodott szervek gyógyítására használhatják.

Nem csak azonosítottuk az áttétképződés egyik mozgatóját, de fejére állítottuk az eddigi közvélekedést, amikor kimutattuk, hogy a rák egészséges működéseket használ saját céljaira – tette hozzá az Index szerint.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink