hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Az Apokalipszis négy markere

Finnországi tudósok szerint egy vérvizsgálattal megjósolható, mennyi esélye van egy egészséges embernek arra, hogy meghaljon öt éven belül – írja az Origo.

Egy megfelelően kiválasztott biomarker szintje megmutathatja, mekkora valószínűséggel alakul ki az illetőnél egy adott betegség, vagy milyen eséllyel fog kedvezően reagálni valamely gyógykezelésre. A legtöbb ma használatos biomarker a pácienseknek egy konkrét betegségre vonatkozó rizikóját segít felmérni; olyan biomarkereket, amelyek általánosságban az egészségi állapot leromlását, vagy általában a betegségek nyomán fellépő halálozást jeleznék előre, mindeddig nem ismertünk.

A PLoS Medicine által ismertetett tanulmány szerzői NMR-spektroszkópia segítségével kerestek a vizsgálati alanyok vérmintáiban olyan lehetséges biomarkereket, amelyek nem csak egy leszűkített betegpopulációban, hanem az általános népesség egészében is képesek a rövidesen bekövetkező halál valószínűségét nagy pontossággal megjósolni. 

Statisztikai elemzéssel kerestek kapcsolatot a különböző biomarkerek szintje és a halálozás rövid távú kockázata között, és azt találták, hogy négy biomarker – a plazma-albumin és az alfa-1 savas glikoprotein szintje, a nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (VLDL) részecskemérete, és a citrát koncentrációja – igen megbízhatóan jelezte előre a rövidesen bekövetkezendő halál kockázatát – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink