A vörös fény csökkenti a vércukorszintet
A Journal of Biophotonics folyóiratban jelent meg a City University London kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a mitokondriumok 670 nanométeres hullámhosszúságú vörös fénnyel történő aktiválása 27,7%-kal csökkenti a vércukorszintet.
Ezt a hatást a non-invazív, nem gyógyszeres jellegű beavatkozás a mitokondriumok energiatermelő képességének fokozásával éri el. A kutatók a vizsgálat során először patkányok hátát világították meg 650-900 nm hullámhosszúságú fénnyel, ami a látható vörös és a közeli infravörös tartományt jelenti. Megfigyelték, hogy az állati modellszervezetekben táplálékfelvételt követően a kontrollhoz képest alacsonyabb marad a vércukorszint, és a Parkinson-kórral összefüggő tünetek javulást mutatnak. Ezt követően 30 résztvevő bevonásával humán vizsgálatot is indítottak, ahol 15 résztvevőt vörös fénnyel világítottak meg, 15-öt pedig kontrollként alkalmaztak. Glükózbevitelt követően két órán belül a bevilágított csoportnál jóval alacsonyabb maximális vércukorszint alakult ki, mint a kontroll csoportba tartozó személyeknél.