hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A vegetáriánusok ritkábban cukorbetegek

Több megfigyeléses vizsgálat eredményei alapján a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás akár harmadával is redukálhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

A növényi alapú táplálkozás – a lakto-ovo-vegetáriánus koszttól a szigorú vegán étrendig terjedően – rostokban dús. Mindez kedvezően befolyásolhatja az inzulinérzékenységet. Feltételezhető továbbá, hogy az állati eredetű termékekről való lemondás egyben testtömeg-csökkenéssel, és azzal összefüggésben a diabétesz-rizikó csökkenésével is jár.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy számos növényi eredetű étel (elsősorban a rizs- és tésztafélék) magas glikémiás indexszel rendelkeznek, így az inzulinszekréciót fokozzák. Érdekes jelenségre figyeltek fel nemrégiben Indiában, abban az országban, ahol világszerte a legmagasabb a vegetáriánus táplálkozásúak aránya. Indiában ugyanolyan gyakorisággal fordul elő 2-es típusú cukorbetegség, mint a nyugati országokban, és jelenleg a legtöbb 2-es típusú cukorbeteg Indiában él. Ezt az indiai paradoxont a (túlzott) rizsfogyasztással, és a rizshassal (angol szakirodalomban „rice belly”) magyarázzák.

Véd vagy sem a növényi alapú táplálkozás a cukorbetegségtől?

Sajnos széleskörű, randomizált elrendezésű klinikai vizsgálatok eredményei nem állnak rendelkezésre ebben a vonatkozásban, így hiánypótló volt az a meta-analízis, aminek az eredményei nemrégiben jelentek meg a JAMA Intern. Med. hasábjain.

Kilenc korábbi vizsgálat alapján született meta-analízis

Bostoni kutatók kilenc korábbi prospektív megfigyeléses vizsgálat – köztük 5 USA-beli, 1 hollandiai, 1 görög, 1 tajvani és 1 szingapúri – eredményeit összegezték. Összesen 307099 személy vett részt a vizsgálatokban, akik közül a 2 évtől 28 évig tartó utánkövetési időszakban 23544-en 2-es típusú cukorbetegek lettek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A vizsgálatok eredményeinek összegzéséből az derül ki, hogy azok az emberek, akik odafigyelnek arra, hogy a táplálkozásukban minél nagyobb arányban szerepeljenek növényi eredetű táplálékok, kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. A 9 vizsgálatból 7 szignifikáns inverz kapcsolatot igazolt a növényi alapú táplálkozás és a 2-es típusú diabétesz rizikója között. A relatív rizikó 0,77-nek (RR 0,71-0,81; 95 százalék CI) adódott.

A meta-analízisbe bevont 9 vizsgálatból 5 esetén a „dózis-hatás” összefüggés is igazolható volt, azaz minél magasabb arányban szerepelt növényi táplálék az étrendben, annál alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata.

Hasonló következtetésre jutottak a britek

A brit EPIC-vizsgálat szintén arra mutatott rá, hogy a vegetáriánus vagy vegán diéta akár 37 százalékkal is redukálhatja a cukorbetegség előfordulási rizikóját. Továbbá, kiderült az is, hogy a húst csak kis mennyiségben fogyasztóknál, illetve a halat a táplálkozásukban előtérbe helyezőknél szintén csökkent diabétesz-rizikóval lehet kalkulálni, ez utóbbiaknál 22, illetve 29 százalékkal csökkent rizikókról van szó.

(Forrás: JAMA Intern. Med.)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink