2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés

 

Megnyíltak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) idei ösztöndíjpályázatai

A teljes kutatói életpályát lefedik az új ösztöndíjpályázatok

A program négymilliárdos keretösszegére 2020. június 30-ig pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), mint a program operatív kezelője a 2020/2021-es tanévre is meghirdetette az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatait.

„Az idén ötödik alkalommal megnyitott program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését” – hangsúlyozta a program új pályázatainak meghirdetése kapcsán Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

Az ÚNKP segít a legkiválóbb oktatók és kutatók pályán tartásában, a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő alkotó egyéniségek és intézményeik motiválásában. A doktorvárományosok és posztdoktorok számára célzottan meghirdetett új pályázati kategóriával kiegészülve a program immár a kutatói életpálya minden szakaszára kiterjedő finanszírozást nyújt.

Az ÚNKP 4 milliárd forintos teljes keretösszegéből idén várhatóan több mint kétezren jutnak majd támogatáshoz az alábbi hat konstrukció keretében:

• Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

• Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

       (együttes keretösszegük 600 millió forint)

• Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

       (keretösszege 1 milliárd forint)

• „Tudománnyal fel!”  Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj

      Pályázati Kiírás (keretösszege 832 millió forint)

• Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

       (keretösszege 1,4  milliárd forint)

• „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj Pályázati Kiírás

         (keretösszege 168 millió forint)

Pályázatot adhatnak be azok az egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók, akik a programban részt vevő 25 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytatnak. Fontos, hogy a pályázatot mindig az érintett felsőoktatási intézményhez kell benyújtani, idén először kizárólag elektronikus úton.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, 5-12 hónap közötti időszakra szól. A nyertes pályázók kategóriától függően havonta legalább 100 ezer, legfeljebb 200 ezer forint nettó támogatásban részesülnek, ezen felül az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő kutatási-működési támogatást kapnak. A 2016-ban indított program történetében eddig összesen több mint 6600 ösztöndíjat ítéltek oda.

A pályázati kiírások az Új Nemzeti Kiválóság Program honlapján érhetőek el.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink