hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A passzív dohányzás is növeli a szívritmuszavar kockázatát

Egy friss dél-koreai kutatás szerint a passzív dohányzásnak való kitettség összefüggésbe hozható a súlyos szívritmuszavar nagyobb kockázatával, írja a Telex.

Az Európai Kardiológiai Társaság találkozóján bemutatott tanulmány szerint a pitvarfibrilláció valószínűsége egyre nő, ahogy a passzív dohányzás időtartama hosszabbodik.

Az eredmények akkor is ezt mutatták, ha a vizsgált személyek nem otthon, hanem a szabadban vagy a munkahelyen voltak passzív dohányzásnak kitéve. A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy bármilyen kitettség káros a szív- és érrendszerre, ezért az eredmények arra is ösztönözhetik a döntéshozókat, hogy tovább csökkentsék a dohányzást a közterületeken, és támogassák a leszokásra irányuló közegészségügyi programokat.

Az már ismert, hogy a passzív dohányzás összefüggésben áll a koszorúér-betegséggel és a korai halálozással, a pitvarfibrillációval való összefüggés viszont eddig nem volt egyértelmű. Ez a kutatás a passzív dohányzás és a pitvarfibrilláció közötti hosszú távű összefüggéseket vizsgálta. Miután a kutatók az eredményeket kiigazították olyan tényezőkre, amelyek szívritmuszavarra hajlamosíthatnak (túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, satöbbi), kijött, hogy a passzív dohányzásnak kitett csoportban 6 százalékkal nagyobb volt a pitvarfibrilláció kockázata, írja a Telex.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink