hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A Nobel-díjas Gérard Mourou is csatlakozott kutatóprofesszorként az SZTE-hez

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE), Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A közlemény szerint egy múlt csütörtöki konferencián Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János  kulturális és innovációs miniszter jelenlétében Gérard Mourou aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése. Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta: "megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak." Szólt arról is, hogy az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése.

Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Gérard Mourou és Tosiki Tadzsima (Toshiki Tajima) professzorok által javasolt lézeres neutronforrás kifejlesztése, amely az SZTE-n működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célja. A laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is jelzi.

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Gérard Mourou professzor, elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát, kutatóprofesszoraként segíti az egyetem és elsősorban az NLTL munkáját, áll a közleményben.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink