hirdetés
2024. augusztus. 28., szerda - Ágoston.
hirdetés

 

A mesterséges intelligencia hozhat áttörést a demencia kezelésében

Az Egyesült Királyság tudósai 1,6 millió, emberi agyról készült felvételhez kaptak hozzáférést, ezek segítségével a demenciát nagyon korán felismerő mesterséges intelligenciát lehet kifejleszteni, írja a hvg.hu.

A NEURii nevű együttműködés – ami nagyjából 10 évvel ezelőtt indult, és amiben olyan egyetemek vannak benne, mint az Edinburgh-i Egyetem vagy a Dundee-i Egyetem –, résztvevői „a demenciával összefüggő rendellenességek előrejelzésével, megelőzésével és kezelésével kapcsolatos kihívásokat kívánnak megoldani” – írja az Interesting Engineering.

Ehhez a Skóciában több mint egy évtizeden át gyűjtött felvételeket használták fel: a mesterséges intelligencia a gépi tanulás segítségével elemzi a képeket, valamint a hozzájuk tartozó egészségügyi feljegyzéseket, hogy megtalálja azokat a mintákat, amelyek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy meghatározzák a demencia kialakulásának kockázatát egy adott embernél.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy pontosan mit keresnek, mivel előttük még soha senki nem csinált ilyet. A cél viszont egyértelmű: megtalálni azokat a mintákat, amelyek a demencia kialakulására utalnak. Megjegyezték: ha még nincs is teljes képe a tudósoknak azzal kapcsolatban, hogy mi minden vezet a demencia kialakulásához, az biztos, hogy a gép által adott előrejelzés nagyon fontos paraméter lehet a diagnosztikában, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!