hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

A CDC nagy vizsgálata szerint kevesen tudnak tartósan lefogyni

Az Atlanta székhelyű Amerikai Járványügyi és -prevenciós Központ (CDC) kutatói a JAMA Network Open folyóiratban közölték egy 18 millió személyre kiterjedő vizsgálat eredményeit, melynek legfontosabb megállapítása, hogy egy éven belül 10-ből mindössze egy túlsúlyos személy volt képes klinikailag releváns, legalább 5%-os tartós fogyásra.

A betegek adatait a központ a 2009 és 2022 közötti időszakban vizsgálta, és ijesztő, hogy a már a vizsgálat kezdetén az adatbázisban szereplő összes személy 72,5%-a túlsúlyos volt.

A súlyosan elhízott (obez, 45 feletti BMI-vel rendelkező) személyeknél hatból egy személynél volt sikeres, azaz legalább 5%-os fogyással járó a testtömeg-csökkentési program.

A kutatás szerint a nőknél a fogyás általában sikeresebb volt, mint a férfiak körében, és különösen a fehér nők körében tapasztaltak jó sikerarányt. A 3-14 éves utánkövetési idejű vizsgálatban a túlsúlyos személyek 33,4%-a és a kórosan elhízottak 41,8%-a tudott végül legalább 5%-os fogyást elérni a teljes időszak alatt, míg a normál BMI-tartományba a túlsúlyosak 23,2%-a és az obez személyek mindössze 2%-a ért el végül sikeresen.

Forrás: Lyudmyla Kompaniyets et al, Probability of 5% or Greater Weight Loss or BMI Reduction to Healthy Weight Among Adults With Overweight or Obesity, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.27358

Tumisu képe a Pixabay-en
Tumisu képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink