hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

"Üdvözlendő a kormány programja, de nem váltja ki a Horizontot és az Erasmust"

Bejelentették a Pannónia Program és a HU-rizont elindítását. Az Index Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérdezte.

Kapcsolódó cikkek

A modellváltó egyetemekkel és kuratóriumaikkal kapcsolatos uniós aggályok következtében felfüggesztették az érintett intézmények diákjainak, kutatóinak részvételét az Erasmus+ és a Horizont Európa programokban. A magyar kutatás nemzetközi együttműködését elősegítő program indul HU-rizont néven, amelyre 2024-ben 8 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette be a közelmúltban Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Freund Tamás a lap azon kérdésére, hogy milyennek látja a magyar kutatóhelyek nemzetközi helyzetét, beágyazottságát, kifejtette: „ez erősen diszciplína-függő. Vannak tudományterületek, mint például a matematika és az agykutatás, amelyek esetén ott vagyunk a világ élvonalában. Konzorciumi tagság, sőt konzorcium-vezetési ajánlatokkal keresik rendszeresen a külföldi partnerek ezeket az intézeteinket, egyetemi tanszékeinket. Úgy gondolom, a magyar tudóstársadalom elismertsége, beágyazottsága a nemzetközi tudományos vérkeringésbe hagyományosan kiváló szinte minden tudományterületen. Ehhez az is hozzájárult, hogy a magyar kutatók a rendszerváltoztatás előtt is utazhattak nyugati konferenciákra, tanulmányutakra, ellentétben a szocialista országok többségével”.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke úgy látja, ez a kiváló integrálódás szenved most súlyos károkat, nemcsak a modellváltó egyetemek körében. Szinte minden hazai kutatóhely megérzi ezt, mivel a kizárás miatt az európai partnerek jelentős része idegenkedik a magyar pályázati részvételtől. Ez a diszkrimináció ráadásul igazságtalan, hiszen azokat a kutatókat sújtja, akik nem felelősek az egyetemeik, kutatóhelyeik működési módjának megválasztásáért, függetlenül attól, hogy jónak vagy rossznak tartjuk-e a modellváltást. Azért is értelmetlen, mert a Horizont programok pályázatai esetében mind a nyertes projektek kiválasztását, mind később a pénzügyi elszámolást vagy ellenőrzést közvetlenül az Európai Bizottság végzi, így nincs értelme megnövekedett korrupciós kockázatról beszélni. Ráadásul a kutatási versenypályázatok a szigorú bírálat és elszámolás miatt általában is nagyon kevéssé érintettek korrupciós ügyekben.

Freund Tamás a HU-rizontról elmondta, „a program üdvözlendő, de nem váltja ki a Horizont és az Erasmus programokból való kizárásunkat. Ezzel a kormány is tisztában van, nem véletlen, hogy megegyezésre törekszik Brüsszellel ebben a kérdésben. Nagyon bízom benne, hogy rövidesen sikerülni fog, a HU-rizont ilyen értelemben valóban egy ideiglenes megoldás lesz, és az erre szánt forrást a következő években más formában tudjuk a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának növelésére fordítani”.

A teljes információ

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink