hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Petefészekrák: bíztató az AstraZeneca új fejlesztése

Az AstraZeneca május 18-án bíztató eredményeket tett közzé egy fázis 2 vizsgálatról, amelynek során platinaérzékeny relapszált savós petefészekrákban szenvedő nők a kemoterápia befejezése után fenntartó kezelésként egy kísérleti gyógyszert kaptak, az olaparibot.

265 olyan beteget vizsgáltak, akik korábban két vagy több platinakezelést kaptak, és akik teljes vagy részleges remisszióban voltak a vizsgálat kezdetén.

Ebben a randomizált, kettős-vak, multicentrikus, placebokontrollos vizsgálatban a naponta kétszer adott 400 mg olaparib szignifikánsan meghosszabbította a progressziómentes túlélést (PFS) a placebóhoz képest (kockázati arány [HR]: 0,35, p<0,00001). A medián PFS értéke olaparib adása esetén 8,4 hónap volt, míg a placebót kapókban csak 4,8 hónap.

Az olaparib emellett szignifikánsan megnövelte a progresszióig eltelt időtartamot (TTP) is, aminek medián értéke olaparib adása esetén 8,3, placebokezeléskor viszont csak 3,7 hónap volt (kockázati arány: 0,35, p<0,00001).

A mellékhatások 1. vagy 2. súlyossági fokozatúak voltak. A következők fordultak elő gyakrabban az olaparib adása, mint a placebo mellett: hányinger (68 százalék vs 35 százalék), fáradtság (49 százalék vs 38 százalék), hányás (32 százalék vs 14 százalék) és anémia (17 százalék vs 5 százalék).

Az eredmények arra utalnak, hogy az olaparib értékes terápiás opció lehet a ráknak ebben az agresszív formájában.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, European Pharmaceutical Review)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés