hirdetés
hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

Az ADHD kezelésének természetes megoldásai

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésében a többszörösen telítetlen zsírsavak, a melatonin, illetve a vasat plusz cinket tartalmazó készítmények kedvező hatása igazolható – a gyógyszeres kezelés mellett, közölte a PharmaOnline.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) a 4-17 éves gyermekek mintegy 10 százalékát érinti. A kórképet leggyakrabban kisiskolás korban diagnosztizálják, bár a tipikus szimptómák már 3 éves korban is felismerhetők. A genetikai meghatározottsággal is bíró ADHD nem gyógyítható, a tünetek karbantartására általában a gyógyszeres és a viselkedésterápia kombinációját alkalmazzák.

Annak ismeretében, hogy az ADHD gyógyszeres kezelésére alkalmazott hatóanyagokat egyre több támadás éri, a szülők jelentős része alternatív megoldásokhoz (is) folyamodik. A statisztikák alapján minden második, ADHD-ban érintett szülő használ alternatív terápiás megoldásokat a gyermeke állapotának javítására.

Milyen vitaminok, nyomelemek, étrendkiegészítők javíthatnak az állapoton?

A Child & Adosescent Psychiatric Clinics folyóiratban megjelent közlemény szerint a legtöbb evidencia a következők alkalmazását támogatja:

 • többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. eikozapentaénsav, dokozahexaénsav), amik a viselkedési zavarok és a beszédproblémák javításában lehetnek kedvező hatásúak,
 • melatonin, ami az ADHD-val járó alvászavarok orvoslásában kedvező hatású,
 • vasat és cinket tartalmazó készítmények, amik az ADHD-szimptómák enyhítésében segítenek, különösen akkor, ha a táplálékkal nem jutnak kellő mennyiségű vashoz és cinkhez a gyerekek.

Egy 2016-os vizsgálatnak megfelelően a következő étrend-kiegészítők alkalmazása is pozitív eredménnyel járhat:

 • a francia tengerparti fenyőkéreg kivonatában lévő piknogenol a vizuális-motoros koordinációban, a hiperaktivitás és a figyelemhiány leküzdésében segíthet,
 • a ginzeng a hiperaktivitás és a figyelemzavar tüneteit mérsékelheti,
 • a kínai gyógynövények közül a ningdong és a bacopa hatását számos nemzetközi tanulmány vizsgálta.

A jóga is segíthet

Néhány vizsgálat alapján ADHD-s gyermekeknél kedvező hatású a kognitív viselkedésterápia, a légzőgyakorlatok és a jóga. Emellett, a szabadban, a zöld környezetben tartózkodás pozitív hatása is igazolható ADHD-s tünetek megléte esetén.

Lényeges a diétára is ügyelni

Korábban úgy vélték, hogy az ADHD kapcsolatba hozható a nagymértékű cukorfogyasztással. Ezt nem sikerült vizsgálatokkal alátámasztani. Hasonlóképpen az élesztő ADHD-ban játszott szerepe sem igazolható. Néhány vizsgálat azonban rámutat azokra az élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre, amiket célszerű kiiktatni az étrendből, ha az ADHD-s tüneteket szeretnénk javítani. Ezek a következők:

 • szénsavas, cukrozott üdítőitalok
 • gyorséttermi ételek
 • feldolgozott húskészítmények
 • burgonyachips
 • magas zsírtartalmú ételek
 • vörös húsok

Néhány ADHD-s gyermeknél az élelmiszeripari színezőanyagokkal és tartósítószerekkel szembeni extrém érzékenység igazolható, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

PR-cikk

A jövő onkológiai készítményét Óbudán fejlesztik

 „Körülbelül évi 5 milliárd forint és 50 magasan képzett vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész dolgozik azon, hogy áttörést érjünk el a nehezen kezelhető daganatok kezelésében.” Nicolas Clavreul, a Servier Hungária ügyvezető igazgatója nyilatkozott lapunknak a gyógyszergyártó vállalat magyarországi központjának szerepéről, a várható innovációkról és a társadalmi szerepvállalásukról.

A teljes cikk >>

hirdetés