2024. április. 29., hétfő - Péter.

Robotorvos segédkezik az agyi elektródák beültetésénél

Robotorvos segítségével hajtott végre mély agyi stimulációs műtétet egy kanadai idegsebész több epilepsziában szenvedő páciensén – írja a 24.hu.

Jonathan Lau, a London Health Sciences Centre egyetemi kórház idegsebésze elmondta, már több betegnél is végrehajtotta a műtétet, és pár napon belül mindenki elhagyhatta a kórházat. A szakorvos szerint az általában mozgásszervi betegségek kezelésére használt eljárás az epilepszia esetében olyan hatást vált ki, mint amikor pacemakert ültetnek egy szabálytalanul működő szívbe.

A beépített elektródák helyre tudják állítani az agy működését, és így az epilepsziás rohamokat is képesek megelőzni. Az eljárásokhoz a Renishaw Neuromate elnevezésű robotot vetették be, amely lehetővé teszi az elektródák biztonságos elhelyezését az agy nehezen hozzáférhető részein.

A szakember abban bízik, hogy az új technológia biztonságosabbá és gyorsabbá teheti a sokak által vitatott, mégis hatékony műtétet. A robottámogatás és a képalkotás fejlődésével nagyon lecsökkent a beavatkozás kockázata – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!