2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Lewy-testes betegség korai diagnózisa gerincvelői folyadékból

A Lund Egyetem kutatói a Nature Medicine folyóiratban arról számoltak be, hogy egy gerincvelői folyadékon végzett teszttel képesek a Lewy-testes betegség diagnosztizálására még a tünetek megjelenése előtt.

A Lewy-testes betegség egy ernyőfogalom, mely a mozgási nehézségek dominánssá válása esetében a Parkinson-kórt, a kognitív hanyatlás dominanciája esetében pedig a Lewy-testes demenciát jelöli. A gerincvelői folyadékon végzett új eljárással a tünetmentes betegeken kimutatható az abnormális fehérjék jelenléte.

Érdekesség, hogy a Lewy-testek megjelenése szoros korrelációt mutat a szaglási képesség fokozatos elvesztésével, de mivel ez több okból is bekövetkezhet, a szaglásvizsgálatot követően a teszttel egyértelműsíthető a diagnózis. A kutatók szerint a közeljövőben vérteszt kifejlesztése is lehetséges, de itt a nehézséget az jelenti, hogy a vérben az agyból származó fehérje koncentrációja százszor vagy ezerszer kisebb, mint a gerincvelői folyadékban.

Forrás:

Corinne Quadalti et al, Clinical effects of Lewy body pathology in cognitively impaired individuals, Nature Medicine (2023).

Sebastian Palmqvist et al, Cognitive effects of Lewy body pathology in clinically unimpaired individuals, Nature Medicine (2023).

Fotó: archív (123rf)
Fotó: archív (123rf)

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!