2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Gulyás Gergely: Folytatódik az újszülöttek ingyenes SMA-szűrése

A szerdai kormányülésen döntés született arról, hogy a jövőben is ingyenesen biztosítják az SMA-szűrést – hangzott el a Kormányinfón.

A költségvetésből 450 millió forintot biztosít a kormány az újszülött kori SMA-szűrés folytatására – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve azt is, hogy a vizsgálatokat a jövőben is három intézmény, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a MRE Bethesda Gyermekkórház végzi, és valamennyi újszülött esetében igénybe vehetik a szülők.

Az idei év második felében, vagy jövőre csatlakozhat Budapest az új, országos alapellátási ügyeleti rendszerhez – mondta az újságírói kérdések során a politikus, megjegyezve ugyanakkor, hogy most is a fővárosban a legkönnyebb ügyeleti ellátáshoz jutni, mert nagyon sok a kórház. Arra a felvetésre, hogy Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója – az OMSZ feladata az új ügyeleti rendszer szervezése és koordinálása – korábban idén márciusra ígérte a budapesti csatlakozást, a kabinetminiszter úgy reflektált, eddig is bölcs döntés volt, hogy mindenütt csak azt követően vezették be az új ügyeleti rendet, hogy azt megfelelően előkészítették. Hozzátette, néhány hónapnyi csúszás másodlagos ahhoz képest, hogy az új ügyeleti ellátás jól működik.

Magánorvosi ellátást bárki, akár egy önkormányzat is létrehozhat – jelentette ki a miniszter, amikor arról kérdezték, miért utasította el az OMSZ Budaörs kérését, hogy saját zsebből fizetett ügyeletetet tartson fenn a településen. Gulyás Gergely álláspontja szerint az egészségügyi ellátás nem csak állami monopólium, abba senki nem szólhat bele, hogy az önkormányzat ügyeletes orvost alkalmazzon, ám ez az ellátás nem lehet az állami ügyeleti ellátás része.  

Nincs összhang a hírek és a valóság között – ezekkel a szavakkal reagált a miniszter az egyes ellátások leállítását firtató kérdésre. Mint kifejtette, januárban összesen 38 kijelölésről határozott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Budapesten, ebből a többség csupán néhány órára, vagy egy-egy napra vonatkozott, két hónapnál hosszabb kijelölés összesen három volt. Gulyás Gergely úgy vélte, az „élősködő cégek” által fenntartott bérnővéri szolgálatok betiltása nyomán alakult ki helyenként humánerőforrás-hiány, jellemzően ez okozta a nehézségeket. Ugyanakkor a problémát átmenetinek nevezte, hiszen márciustól az ápolói bérek meghaladják majd a 800 ezer forintot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén. MTI/Kovács Tamás
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén. MTI/Kovács Tamás

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!