hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Titkos anyagban rejtegeti a csomag részleteit az Orbán-kormány

Súlyos ára lesz annak, ha a kormány szigorúan tartja magát a 120 milliárd forintos lefaragáshoz a gyógyszertámogatásban és ezt a kiszivárgott információk alapján kívánja elérni - a Portfolio összeállítása.

Az ágazat szakértői és szereplői szerint a gyógyszerkassza egyharmadát kitevő összeget lehetetlen úgy elvonni, hogy azt a betegek ne érezzék. A betegek egyébként már reagáltak a hónapok óta keringő hírekre, az elmúlt hónapokban érzékelhetően növekedtek az Egészségbiztosítási Alap gyógyszerkiadásai. Ez pedig épp a kormányzati célokkal ellentétes hatást váltja ki.

Túl sok a 120 milliárd

Az elmúlt napokban megszaporodtak a gyógyszerkassza átalakításával kapcsolatos hírek, miután kiderült, hogy a kormány áprilisban megkezdte az egyeztetéseket az ágazat szereplőivel és a tervek szerint rövid időn belül véglegesíteni akarja az intézkedéseket. Több kormányzati elképzelés is kiszivárgott, eközben a gyógyszergyártók előálltak saját (önként vállalt válságadóval kapcsolatos) javaslatukkal, amelyet azonban elutasított a kabinet.

A kormány szándékai világosak: két év (2012-2013) alatt 120 milliárd forintos elvonást tervez a gyógyszerkassza esetében és legutóbb - a megtakarítást először még decemberben felvető - Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai szavaiból egyértelművé vált, hogy a kritikák ellenére nem enged a "kőbe vésett" összegből.

Egészségügyi szakértők azonban lehetetlennek tartják ennek kivitelezését a betegterhek emelkedése nélkül, pedig a kormány másik határozott "alapvetése", hogy a gyógyszertámogatási rendszer átalakítása nem járhat a betegterhek növekedésével.

Horváth Ágnes volt egészségügyi miniszter, a HealthCapital vezető tanácsadója ennek kapcsán a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott: nem tartja elképzelhetőnek, hogy a gyógyszerkasszából 120 milliárd forintot úgy ki lehessen vonni, hogy nem növekednek a betegterhek, nem távoznak bizonyos termékek és nem lesznek ellátási gondok.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának projektvezetője pedig lapunkkal azt közölte: technikailag ki lehet vonni 120 milliárd forintot a gyógyszerkasszából, de azt nem lehet elérni, hogy ez a betegeket ne érintse. A beteg ugyanis már azzal is kárvallottja a forráskivonásnak, ha csökken a gyógyszerek választéka. Emellett az ellátás minősége egyértelműen romolhat - emelte ki az egészségügyi szakember.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója és egyben a MAGYOSZ elnöke korábban arról beszélt: kizárt, hogy 120 milliárd forintot meg lehetne spórolni a gyógyszerkasszában, mint ahogy azt a kormány szeretné, anélkül, hogy az ellátás jelentősen romolna.

Váratlan lépések már idén

A birtokunkba került kormányzati dokumentum alapján korábban már beszámoltunk arról, hogy a Széll Kálmán tervben szereplő, gyógyszerkasszát érintő intézkedéseken egy ún. gyógyszertámogatási albizottság dolgozik és a három minisztérium valamint az OEP illetékeseiből álló szervezet már elkészített egy 120 oldalas anyagot. Sinkó Eszter ennek kapcsán elmondta: az átalakítás részleteit tartalmazhatja a titkos, 120 oldalas anyag, amelyhez azonban nem lehet hozzáférni. A szakember hangsúlyozta: ha a kormány partneri viszonyt akar kialakítani az ágazat szereplőivel, akkor az intézkedéseket nem titkos, az ágazat szereplői elől elzárt dokumentumokban kellene előkészítenie.

Az iparág képviselői számára azonban ismertté vált, hogy már az idei évben lépésekre van szükség a gyógyszerkassza elszaladásának megakadályozása érdekében (ennek a 25,9 milliárd forintos csomagnak a része a szerdán hivatalosan is bejelentett gyártói befizetésnövelés).

Számomra újdonság, hogy - a Széll Kálmán tervvel ellentétben - már 2011-ben is megszorítások szükségesek a gyógyszerkassza tartásához. A felsorolt, 25,9 milliárd forintos megtakarítást célzó intézkedéseket várhatóan végre tudja majd hajtani az egészségügyi kormányzat. Ennek azonban ára lesz: az idei évben már nem kerülhet be a támogatási rendszerbe új terápiás lehetőség - fejtette ki a lapnak Horváth Ágnes, aki szerint emellett az is érdekes, hogy a kormányzati dokumentum meglebegteti: esetleg még idén további megszorításokra lesz szükség a gyógyszerkassza tartása érdekében. Ez tehát azt jelenti, hogy a költségvetés tervezésekor a kormányzat nem számolt a gyógyszerkassza esetleges elszállásából fakadó kockázatokkal - fűzte hozzá a korábbi egészségügyi miniszter.

Sinkó Eszter a lapnak nyilatkozva az átalakítások előkészítésének módját emelte ki. Több jel mutat arra, hogy a kormány komolyan gondolja a gyógyszerkassza átalakításának tervét. A kormányon belüli állapotokat tükrözi ugyanakkor, hogy a nemzetgazdasági minisztérium mindenfajta előzetes egyeztetés nélkül jelentette be a tervezett kivonás összegét, az egészségügyi államtitkárságnak valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak rohanvást kellett a mögöttes részletes tervet elkészítenie. Ez a helyzet meglehetősen méltánytalan - hangsúlyozta Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász, aki egyúttal figyelemreméltónak nevezte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének a javaslatát a további 25 milliárd forintos válságadóval kapcsolatosan. Mint emlékeztetett rá, a gyógyszergyártók abban az esetben hajlandók extraadót fizetni, ha abból orvos és nővér béreket pótolnak. Ez is jelzi, hogy mekkora a baj az egészségügyben - húzta alá a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának projektvezetője.

A teljes cikk a Portfolio oldalán olvasható.

(forrás: Portfolio.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés