2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kubában fizetős lesz az egészségügy és az oktatás

Európai idő szerint szombaton Yusimí Campos, a munkaügyi és szociális minisztérium egyik felelőse bejelentette, hogy megszűnik az oktatás és az egészségügy ingyenessége - írja a Magyar Nemzet.

Az argentin Clarín és a spanyol El Mundo két jelentős kubai eseményre hívta föl a figyelmet: fizetős lesz az egészségügy és az oktatás Kubában, illetve Fidel Castro egy hónapon belül újra a nyilvánosság előtt beszélt. A portugál Diário de Notícias ismét egy olyan megszorításról ad hírt, amely kizárólag a nyugdíjasokat sújtja.

Az argentin napilap egy újabb meghökkentő kubai bejelentésről számolt be. Két héttel ezelőtt Raúl Castro kormánya több mint 40 év után ismét engedélyezte a kis- és középvállalkozások működését és hitelfelvételeit. Majd a múlt héten azt is közölték, hogy melyik ez a 178 szerencsés ágazat.

Európai idő szerint szombaton Yusimí Campos, a munkaügyi és szociális minisztérium egyik felelőse bejelentette, hogy megszűnik az oktatás és az egészségügy ingyenessége. Egyelőre csak azoknak kell fizetniük, akik ezt megengedhetik maguknak, de a jelek szerint a múlté lesz a kubai forradalom két fontos pillére.

Raúl és Fidel Castro két éve próbálja csökkenteni a kubai állam fenntartásának költségeit. A nyitási politika a lap szerint arra szolgál, hogy minél több befektető jelenjen meg a szigetországban, mert az évek óta tartó gazdasági és pénzügyi válság véget vethet az ötvenkét éve zajló kubai forradalomnak.

Fidel Castro pénteken 20 000 ember előtt beszélt egy félelmetes intézmény, a forradalmi védelmi bizottságok (CDR) megalapításának ötvenedik évfordulóján. A párt és a rendfenntartó szervek a háztömbökben alkalmazott „bizalmik” és „házfelügyelők” révén mindent tudtak a lakosokról. A 11,2 millió lakosú országban összesen mintegy nyolcmillió ilyen házfelügyelőről tudnak.

Castro legutóbb éppen egy hónapja, négy év után szólalt föl először szabadtéren, akkor még csak 45 percig olvasta föl az elsősorban a világnak szánt intelmeit, míg most több mint másfél óra hosszan mondta el szintén előre megírt beszédét. Ebben a világot szerinte fenyegető atomháború veszélyén kívül összefoglalta a CDR megalakításának indokait is.

dn.sapo.pt – Portugália

Két hete arról írt a portugál lap, hogy az állam nem fizet ingyen gyógyszert több mint egymillió idős ember számára. Az egy éven belül már harmadik megszorítócsomagot bejelentő kisebbségi szocialista kormány vasárnap újabb elkeserítő hírt közölt az idősekkel: jövedelemadót kell fizetniük nyugdíjuk után.

Egyelőre csak azokat érinti ez a megszorítás, akik évente több mint hatezer eurót kaptak az államtól. A jövedelemadó összege még nagyobb övön aluli ütés: az szja-fizetésre kötelezett nyugdíjasok ezentúl legfeljebb 3888 eurót kapnak majd kézhez. Ez a döntés kétszeresen sújtja a nyugdíjasokat a közgazdász Eugénio Rosa szerint: nemcsak befagyasztották a nyugdíjakat, hanem még el is vesznek tőlük nem kevés pénzt.

cimkék

hirdetés

Könyveink