2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gyanú esetén a gyerekeket is tesztelni kell!

Kiss Róbert, az operatív törzs munkatársa is megkapta a védőoltást

A kormány döntése értelmében hétfőn hatályba léptek a március 22-éig tartó szigorított védelmi intézkedések, közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az intézkedéseket a járvány harmadik hullámában a fertőzésszám csökkentése érdekében az operatív törzs javaslatára hozta meg a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni. Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális tanrend. Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

Gyanú esetén a gyerekeket is tesztelni kell!

A gyermekeket is tesztelni kell, ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, a fertőzött gyerekek azonosítása ugyanis elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezéséhez, olvasható a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalásában, amelyet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének honlapján tettek közzé. A közleményben kiemelték: a megfelelő gyakorlattal végzett munkavétel nem okoz megterhelést a gyermekeknek, csecsemőknek.

A fertőzött gyerekek azonosítása hozzájárul a gyermekkori fertőzés sajátosságainak és a gyerekek közötti vírusterjedés dinamikájának megismeréséhez is.

A kisgyermekeknél a koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy akár tünetmentes is lehet, ezért a pozitív teszteredmény után a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése csökkentheti a járvány terjedését. A beteg gyermek és a szülők karanténba helyezését ugyanis teszt nélkül sokszor nehéz elérni. Hangsúlyozták, hogy a gyerekek tesztelése a fertőzés szövődményeinek - például fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás - felismeréséhez is fontos. Emellett a fertőzés után a sportoláshoz visszatérésnek szigorú szabályai vannak a késői károsodások elkerüléséért, ezért "nagyon nem mindegy", hogy a gyermek influenzás vagy koronavírus-fertőzött volt.

Az állásfoglalást aláírta Altorjai Péter, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának alapellátási főtitkárhelyettese, Erlaky Hajna, a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Kovács Ákos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága házi gyermekorvosi szekciójának elnöke, Kovács Tamás, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának vezetője és Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Igazgatóságának főigazgatója.

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyszínét is zárva kell tartani. Kivételt jelentenek a magánegészségügyi, a szociális, a pénzügyi, a postai, a közlekedési, a járművet, illetve kommunikációs eszközöket javító, a jármű- és gépkölcsönzési, a temetkezési, az állategészségügyi, a közétkeztetési, az állattenyésztési, az ügyvédi, az épületüzemeltetési, valamint a mosási és tisztítási szolgáltatók.

A maszk viselése lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen kötelező és másoktól lehetőség szerint 1,5 méteres védőtávolságot kell tartani. A szabadban lehet sportolni, ahol tartható a 1,5 méteres távolság. Az igazolt sportolók edzései megtarthatók, de meccseket kizárólag zárt kapuk mögött lehet tartani. A parkok, arborétumok és az erdők nyitva maradnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa megkapja a koronavírus elleni oltást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. március 8-án (MTI/Bruzák Noémi)
Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa megkapja a koronavírus elleni oltást a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. március 8-án (MTI/Bruzák Noémi)

Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon, mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília közölte: a legfrissebb adatok szerint 1 millió 2714-en kapták meg a koronavírus elleni első, 307 929-en a második védőoltást. Ezzel a lakosság átoltottsága "szépen növekedett", Magyarország lakosságarányosan a második helyen áll az Európai Unióban: míg a kontinensátlag 6,24 százalék, addig Magyarországon 10,27 százalék ez az adat.

Folyamatos a koronavírus elleni védőoltások beadása, mondta az országos tisztifőorvos. Egyetlenegy napot nem hagyunk ki az oltásban, és az országba érkezett minden vakcinát beadják az embereknek.

"Versenyt futunk az idővel", a cél az, hogy a lehető leggyorsabban a legtöbb ember megkapja a védőoltást, fogalmazott az országos tisztifőorvos. Jelezte, a hétvégén felfüggesztett AstraZeneca-oltásokat a hét második felében fogják beadni. Hozzátette ugyanakkor, hogy akik jogosultak voltak erre az oltásra, az adataik is rendben voltak és megjelentek hétvégén valamelyik oltóponton, azok megkapták ezt az oltást. Ha valaki pontatlanul adta meg adatait a regisztrációnál, az a 1818-as telefonszámon korrigálhat vagy az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. internetes oldalra is írhat, ahol átvezetik az adatokat.

Müller Cecília a már gyógyult betegek figyelmébe ajánlotta az úgynevezett covid-ambulanciákat, ahol a betegség után hosszan fennmaradó tüneteket mutató embereknek nyújtanak segítséget. 

Elmondta, az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában eddig 1307 ember mintájában mutatták ki a koronavírus brit variánsát, öt esetben a dél-afrikait, 13-szor a cseh mutánst és 145 embernél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns mutációt. Azonban ezeket a törzseket is figyelik, hiszen a "viselkedésük nem kiszámítható". A vírusvariációkra oda kell figyelni, mert gyorsabban terjednek, súlyosabb tüneteket okoznak, hirtelen magas lázat, izom- és ízületi fájdalmat és köhögést.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés