2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Újraélesztési rekordkísérletet szerveznek Szegeden

Újraélesztési rekordkísérletet szerveznek hétfőn Szegeden, a program célja 10 ezer általános és középiskolás diáknak megtanítani az alapszintű újraélesztés technikáját, tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

Magyarországon évente 27 ezer hirtelen szívhalál következik be, ami azt jelenti, hogy körülbelül hetvenen halnak meg naponta keringésleállásban. A magas halálozás mögött még mindig az állhat, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget, márpedig az újraélesztést meg kell kezdeni 3-5 percen belül, hogy a mentők megérkezéséig a keringés fenntartható legyen. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel, 10 százalékkal csökken az esélye az életben maradásnak, mivel 3-5 perc után elkezdődik az agy károsodása.

Buresch Györgyi, az SZTE sürgősségi betegellátó önálló osztály diplomás ápolója, a rekordkísérlet főszervezője hangsúlyozta, az újraélesztést megkezdeni és esetleg közben kisebb hibákat ejteni még mindig jobb, mint semmit sem tenni. Így kijelenthető, hogy a laikusok a mentési lánc kulcsszereplői.

A motiváció és a készség mellett, a krízishelyzetben való helytállás és döntéshozatal képessége is fontos eleme a hatékony, laikusok által történő segélynyújtásnak. Az újraélesztés egyszerű pszichomotoros készségei már iskoláskorban hatékonyan elsajátíthatók. Éppen ezért a gyermekek fejlődésének részévé kell tenni ezt a készséget, rendszeresen ismétlődő képzésekkel.

Az Újraélesztés Nemzetközi Világnapja alkalmából szervezett rekordkísérlet két turnusban zajlik majd, az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátíthatják el az újraélesztés technikáját. A laikusok oktatását a sürgősségi osztály munkatársai mellett, az Országos Mentőszolgálat szakdolgozói vállalták magukra.

A diákcsoportok oktatását követően, 16 órától rendezvény megnyitja kapuit a szülők és a különböző cégek munkatársai előtt, akik maguk is elsajátíthatják az alapszintű újraélesztéshez szükséges ismereteket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink