2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Tíz év múlva az orvosok közel fele már nyugdíjas lesz

A magyar orvosok több mint 40 százaléka tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, az orvostársadalom elöregedése Európa-szerte jellemző, írja a G7.

Szinte egész Európa rosszul áll az orvosok átlagéletkorát tekintve, de a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak a lap szerint, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti. Magyarország is rosszabb helyen van az OECD-átlaghoz képest. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli és a KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas, írja a G7.

A Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti fiatal. Mivel sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése ellenére is, nem feltétlenül az a gond, hogy betöltik a 65-ik életévüket. Az viszont problémás, hogy az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton nem fognak tovább dolgozni, utánpótlás híján pedig az ellátás további nehézségekbe ütközik majd. Ráadásul ezzel párhuzamosan a teljes társadalom is öregszik, vagyis egyre nagyobb igény lenne az egészségügyben dolgozó szakemberekre, hiszen a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a megbetegedésre.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink