2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Óriási a nyomás a brit egészségügyön

A VG szerint a brit egészégügyi hatóság már mesterséges intelligenciát is bevet az ágazat terheinek csökkentése és a népesség egészségmegőrzése érdekében.

Nem kis feladat áll a brit ágazat előtt: úgy kell felkészülnie a téli betegrohamra, hogy 16 éve nem vártak olyan sokan műtétre, mint októberben. A megelőzésre és a kezelésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A cél, hogy kevesebben betegedjenek meg és a szokásosnál több kórházi ágyat szabadítsanak fel, írja a lap.

A brit egészségügyi hatóság (National Health Service, NHS) többféleképpen használja a mesterséges intelligenciát, nemrég pedig új kísérletezésekbe is kezdett a megelőzés terén. Az egyik ilyen programjában buckinghamshire-i lakosok étkezési szokásait figyelik meg mesterséges intelligenciával, és az azzal kiszűrt, egészségre veszélyes szokásokat szociális munkások segítségével próbálják megváltoztatni. 

Egy másik városban, Somersetben, az algoritmus négy háziorvosi rendelő adatbázisát világítja át, kiszűri a bonyolultabb tünetegyüttesekkel bíró betegeket, azokat, akik nagyobb eséllyel kerülhetnek kórházba, valamint azokat, akik ritkán jelentkeznek a körzeti orvosnál. Az így előtérbe kerülteket ezután felkeresik és személyre szabott megoldást nyújtanak a számukra. Például specialistákhoz irányítják őket vagy segítenek nekik helyi önkéntes csoportokkal kapcsolatba lépni a magányosság elkerülésére. Több tanulmány is bebizonyította már, hogy a magányosság nemcsak betegséghez, de korai halálhoz is vezethet.

Az NHS Birminghamben is támaszkodik a mesterséges intelligenciára. Az ottani program célja, hogy a következő két évben megelőzzön 4500 sürgősségi beavatkozást, 17 ezer éjszaka kórházi bennfekvést és 23 ezer háziorvosi látogatást. Ott a veszélyeztetett személyekkel a szociális ellátórendszer veszi fel a kapcsolatot.

Az NHS vezetői a fenti programokat a betegellátás minőségének javítása érdekében, valamint azért  hívták életre, hogy ezekkel segítsék a kormány ambiciózus törekvését a várólisták csökkentésére. Az angliai várólisták ugyanis óriásira duzzadtak. A Sky News értesülése szerint szeptemberben 7,77 millióan vártak különböző egészségügyi beavatkozásokra, amire 2007 óta nem volt példa. Az NHS England vezérigazgatója, Amanda Pritchard úgy látja, hogy „a tél hihetetlen kihívás” elé állítja az ágazatot, amely jelenleg is nagy nyomás alatt van, azaz rengeteg a beteg az ellátóképességhez viszonyítva.

A teljes információ

cimkék

hirdetés

Könyveink