2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.
hirdetés

Nem megfelelő az amerikai sportolók orvosi vizsgálata

A klubba belépő amerikai sportolótól megkérdezik, hogy volt-e valami, komolyabb betegsége, van-e valamilyen egészségügyi gondja, aztán a doktor ráhallgat a szívére, de még EKG-vizsgálat sem történik. És ezzel az ifjú sportember akár az olimpiai nevezésig eljuthat! Több, tragikus haláleset után az Újvilágban ismét föllángolt a vita a sportorvosi vizsgálatok nem megfelelő szervezettsége miatt.

Egy 17 éves fiú iskolai kosárlabda mérkőzés közben halt meg hirtelen. A tragédiák nem csak a sportpályákon fordulnak elő: a 38 éves, makkegészségesnek tartott gyermekorvos a futószalagon esett össze és "pillanatos" szívhalál végzett vele. Az egyik amerikai rádióállomás összegyűjtötte azoknak a világhírű sportolóknak a névsorát, akik hirtelen szívhalállal fejezték be az életüket: a lista riasztóan hosszú. A tragikus névsorban a portugál Benfica egykori magyar játékosa, Fehér Miklós is szerepel. Vele kapcsolatban idézik klubja vezetőit, akik igazolták, hogy a drámai esemény előtt egy hónappal a labdarúgó orvosi vizsgálaton volt, EKG felvétel is készült és a doktorok semmiféle kórosat nem találtak.
A tavaly közzétett névsorban kétszeres olimpai bajnok kenusunk, Kolonics György neve még nem olvasható, noha a magyar sportkedvelőket elsősorban az olimpia előtt őt ért tragédia döbbentette meg.
Évekkel ezelőtt a szakemberek úgy tudták, hogy a fiatal sportolók közül évente átlag húszan halnak meg világszerte egyik pillanatról a másikra, de az újabb adatok ennél sokkal szomorúbbak. Barry Maron 2006 végén egy kongresszuson közölte, hogy a 35 évesnél fiatalabb atléták között az ilyen haláleset hatszor gyakoribb, mint korábban gondolták. Föltételezések szerint minden harmadik nap előfordul az USA területén, sportpályán vagy tornateremben egy szívhalál, de az emberek csak arról szereznek tudomást, amit megírnak a lapok. Most tervezik egy országos nyilvántartó rendszer kiépítését.
Van, amikor korábban semmi előjele a későbbi tragédiának, de a hirtelen halálesetek jelentős hányada olyan betegségek következménye, melyek megfelelő vizsgálatokkal fölismerhetőek. A fiatal sportemberek hirtelen halálának hátterében legtöbbször genetikailag meghatározott szívizombetegség található. Ebben a szívizombetegségben az izomrostok gyorsan, szabálytalanul növekednek, az egész szív megnagyobbodik. Ez panaszt általában nem okoz, de megfelelő szakvizsgálattal, ultrahangos mérésekkel jól fölismerhető, és ha a veszélyt az orvos időben észleli, a kockázat jelentősen csökkenthető. Ez a kóros eltérés egyébként szerencsére ritka: statisztikák szerint ezer emberből kettőben fordul elő.
Darshak Sanghavi gyerekekkel foglalkozó szívgyógyász tanulmányt írt arról, miért nincs megszervezve az amerikai sportolók egészségügyi vizsgálata, folyamatos ellenőrzése, miközben ennek fontosságát az Amerikai Szív Szövetség tudományos érvekkel évek óta hangsúlyozza.
A múlt század hetvenes éveiben az olasz kormány törvényt alkotott, melynek értelmében minden 12-35 év közötti személy, aki versenyszerűen sportol, köteles sportorvosi vizsgálatra menni, ahol többek között EKG fölvétel is történik. Ez azért lényeges, mert a szívizombetegség mellett egy ingerületvezetési zavar a másik leggyakoribb oka a halálos szívritmuszavaroknak. Olaszországban néhány évtized alatt a legtöbb, nagy kockázatú szívgyógyászati eltérést így fölismerték és ezek a fiatal emberek nem kerültek be a még nagyobb kockázatot jelentő versenysportba. Az olasz sportorvosok 2006-ban ismertették eredményeiket, melyeket az amerikai szakemberek elismeréssel és irigykedve idéztek: az olasz élsportban a hirtelen szívhalál esetek gyakorisága tizedére csökkent!
Dr. Sanghavi hangsúlyozza, hogy az egészségesnek tűnő, fiatal sportolók esetleges kórelőzményének ismerete, valamint a tüdőnek és szívnek megkopogtatása, meghallgatása a tényleges szívbetegségeknek csak három százalékát tudja kideríteni. Már az EKG elkészítése minden ezer tizenévesből átlag három olyat talál, akinek veszélyes ritmuszavarra van esélye. Közülük a jelenleg kötelező amerikai vizsgálat csak minden huszadiknál derítené fel, hogy veszélyeztetett ifjúval van dolga.
Az Európai Szívgyógyász Társaság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2004-2005-ben javasolta, hogy minden, 35 évesnél fiatalabb sportolónak az orvosi vizsgálat részeként EKG felvételt is készítsenek. Az amerikai szakorvosok meghökkenéssel és rosszallással fogadták, hogy az Amerikai Szív Szövetség 2007-ben az EKG szűrővizsgálatot nem fogadta el, azzal érvelve, hogy "az USA egészségügyi rendszere már így is túlterhelt". Ez igen furcsa állásfoglalás attól a tudományos szervezettől, amelyik folyamatosan támogatja a szívrohamok költséges, szívkatéteres beavatkozással történő kezelését, az emelkedett vérkoleszterin gyógyszeres csökkentését és joggal büszke ennek eredményeire. A teljes lakosság szűrővizsgálata elképesztően drága és nem költséghatékony, de a fiatal sportolók célzott szűrése az egész társadalom érdeke.

Dr. Matos Lajos (MTI-Press)

cimkék

hirdetés

Könyveink