2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Limfóma, a sokarcú betegség

A Magyar Rákellenes Liga idén is megrendezte hagyományos biciklis felvonulását szeptember 15-én, a limfóma világnapján.

A Limfóma Világnapját 19. éve tartják meg világszerte, a Limfóma Szövetség (Lympfoma Coalition) kezdeményezésére. A nemzetközi nonprofit szervezet célja a figyelemfelhívás és e mellett a betegek edukálása és a betegségtudat erősítése.

A limfóma számos különféle betegséget takar, 80 különböző altípusa van. Altípustól függően a betegség lehet agresszív, és gyorsan fejlődő, más formái igen indolensek (fájdalommentesen kialakuló), általában lassabban fejlődnek. A limfómák egy része ma már gyógyítható, és számos további típus pedig jól kezelhető, de ennek ellenére 2020-ban csak Európában több, mint 142.000 esetet diagnosztizáltak, amiből 53.000 eset halálos kimenetelű volt.

A limfóma betegséget nagyon nehéz felismerni, nincsenek jellegzetes tünetei, elsődleges jeleit könnyű összekeverni akár az influenza, vagy más egyéb betegség tüneteivel.

Pontosan ezért a Limfóma Szövetség tavaly átfogó felmérést készített „2022 Lymphoma Coalition Global Patient Survey on Lymphomas and CLL” címmel, amiben 4085 európai – köztük magyar – limfómás beteget kérdeztek meg.

A felmérés tanulságai szerint a betegek több mint negyedénél (27%) egyáltalán nem jelentkeztek észrevehető tünetek! Azoknál, akiknek észrevehető tünetei voltak, a már említett nem specifikus tünetek jelentkeztek:

  • Fáradtság (67%)
  • Megnagyobbodott nyirokcsomók (44%)
  • Viszkető bőr (34%)
  • B-tünetek (láz, hidegrázás, éjszakai izzadás és fogyás) (30%)
  • Bőrkiütések/sérülések (27%)

A felmérés tanulságai szerint a betegek „gyakorlati módszereket” alkalmaztak a tünetek kezelésére (például fürdés, hogy enyhítse az erős viszketést, szunyókálás vagy több alvás, ha fáradt, vagy extra párnák a légszomj enyhítésére) az egészségügyi ellátás igénybevétele előtt.

A felmérésben résztvevő, indolens limfómában szenvedő betegek közel negyedének már legalább 1 éve fennálltak a tünetei mielőtt orvoshoz fordult volna, így legalább ennyivel késett a megfelelő diagnózis megállapítása is.

 

Mennyi ideje voltak tünetei, mielőtt orvoshoz fordult?

 Ha egy beteg orvoshoz fordul, még mindig jelentős időbe telhet a diagnózis felállítása. Az indolens limfómában szenvedő betegek körülbelül felénél (54%) három hónapon belül diagnosztizálták a betegségét, de minden ötödik betegnél ez egy évig vagy még tovább tartott.

 

 

Összességében mennyi idő telt el a háziorvossal való első találkozástól vagy a tünetekkel kapcsolatos orvosi ellátás igénybevételétől az első limfóma vagy CLL diagnózisáig?

Például az ún. bőr limfómában szenvedőknél nagyobb valószínűséggel telt el több idő a diagnózisig, náluk az esetek több mint felében ez legalább egy év volt, mindeközben kétharmaduk téves diagnózist, és 78 százalékuk indokolatlan kezelést is kapott ez idő alatt. Mindez rámutat a ritka altípusok jeleivel és tüneteivel kapcsolatos folyamatos orvosképzés szükségességére is.

A világnap alkalmából minden, a kampányhoz csatlakozó országban, tartanak figyelemfelhívó és felvilágosító rendezvényeket, így hazánkban is. Az emberek még mindig nehezen veszik rá magukat az orvosi szűrővizsgálatok elvégzésére, a betegség azonban Magyarországon is jelen van, évente mintegy 1800 új esetet regisztráltak.

Fotó: Magyar Rákellenes liga/VM Komm
Fotó: Magyar Rákellenes liga/VM Komm

Ezért szervezett a Magyar Rákellenes Liga idén is kerékpáros felvonulást. A fővárosi kerékpározás szeptember 15-én 10 órakor indult a DPC Szent László Kórházból, de a hónapban több vidéki településen is kifejezhetik együttérzésüket az érintettekkel az érdeklődők. Mivel e betegség színe a zöld, a résztvevők zöld színű öltözékkel vagy kiegészítőkkel fejezhetik ki szolidaritásukat.

A fővárosi rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre.

A fővárosi esemény megvalósításában a Liga partnerei a Budavári Polgárőrség és a Budapesti Rendőr Főkapitányság, az Országos Onkológiai Intézet és a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház.

A rendezvény fővédnöke Polgár Csaba. az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

 

(forrás: Magyar Rákellenes Liga)
hirdetés

Könyveink