2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Karsai Dániel beadta strasbourgi felülvizsgálati kérelmét

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász és a jogászi csapata péntek benyújtotta a strasbourgi bíróságra a kérelmet, hogy az EJEB nagykamarája vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadvány elutasítását, írja a Népszava.

Az ügyben a bíróság június 13-án hirdette ki ítéletét: a bírák 6:1 arányban nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog és a diszkriminációtilalom sérelmét, és a benyújtott panaszok többségét egyhangúlag elfogadhatatlannak találták. – A döntés közzétételétől három hónapunk volt arra, hogy előterjesszük az újratárgyalási kérelmet – mondta el a lapnak Frank Evelyn, a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Maga az alkotmányjogász is aktívan részt vett a szöveg megszerkesztésében, kerekesszékében ülve, fejpánttal a fején dolgozott.

Frank Evelyn azt is elárulta: Karsai Dániel óriási rutinnal rendelkezik nagykamarai beadványok elkészítésében, hiszen nagykamarai tárgyalást Magyarország vonatkozásában eddig alig egy tucat esetben tartott a bíróság, és ebből négy az ő nevéhez fűződik. Leginkább olyan hiátusokra mutattak rá, amelyekre a kamara nem helyezett megfelelő hangsúlyt az eljárásában. Például az első fokon eljáró bíróság érdeknek titulálta Karsai Dániel kérelmét az életvégi döntés meghozatalával kapcsolatban, míg ők kérelmünkben ezt jogként fogalmazták meg.

Az ügyvédnő elmondta: a benyújtást követően a kérelem befogadhatóságáról egy ötfős tanács dönt, ennek nincs pontosan megszabott határideje, a megfogalmazás szerint „észszerű mérlegelési idő” áll a rendelkezésükre. Más ügyben ez nagyjából két hónap volt, de abban az esetben nem volt sürgősség.

További részletek

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink