2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Kitekintő

Hogyan tiltakoznak a portugál ápolók?

A portugál Expresso című lap munkatársai a saját szemükkel látták, hogyan tiltakoznak a portugál betegápolók tervezett fizetéscsökkentésük ellen.
A legnépszerűbb portugál lap portálja megörökítette az egészségügyi szakdolgozók jövő pénteken kezdődő háromnapos sztrájkjának „előlegét”: mintegy tucatnyi ápoló ledobta munkaruháit a Dél-Portugália egyik legdélibb csücskében fekvő Faro város kormányzóságának épülete előtt. A sztriptízhez hasonlító tiltakozás oka az egészségügyi tárca idei bértáblajavaslata, amely a kezdő és diplomás ápolóknak havi 995,51 eurót javasol alapfizetésnek, miközben ez a fizetés tavaly még 1020,06 euró volt. A szakma csúcsáig eljutó főnővérek és főápolók sem járnának jobban: nekik a régi plafon, a 2900,72 helyett csak 2643,26 eurót javasolnak.
 
Guadalupe Simoes, a Portugál Betegápolók Szakszervezetének (SEP) vezetője szerint van más orvoslásra váró és égbekiáltó igazságtalanság is: közel hatezer tagjuk azt sérelmezi a tárcánál, hogy bár 11 éve kezdték a munkát, mégis kevesebb bért kapnak majd azoknál, akik jövőre kezdik a szakmát. „Ez olyan megalázó lépés, amit nem fogunk tűrni” – mondta Simoes.
 
A „vetkőzőszám” után az ápolók átadták a farói hivatalnak írásos tiltakozásukat, amelyben többek között az áll, hogy több tanulmány is megerősítette a tényt, miszerint a szakmákat összehasonlítva az ápolók halnak meg leghamarabb, annyira megromlik az egészségük az általuk végzett munka folyamatossága és természete miatt. A betegápolók január 27–29 között tartják háromnapos sztrájkjukat.
 

cimkék

hirdetés

Könyveink