2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Kökény Mihály a végrehajtó tanácsban

Globális kihívások a WHO előtt

Az élelmiszerbiztonságot, egy esetleges influenza világjárványt és a klímaváltozás egészségi hatásainak kezelését jelölte meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Margaret Csan (Margaret Chan) a legfontosabb kihívásokként - tájékoztatta az MTI-t Kökény Mihály (MSZP) csütörtökön Genfből, a WHO hatvanadik közgyűléséről.

1948-ban, megalakulásakor a WHO még a járványügyi kérdésekre összpontosított, később tevékenységét kiterjesztette az egészségügyi rendszerek működésére, majd az egészség társadalompolitikai összefüggéseire is. Ma az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb kérdés, amellyel a 193 tagú WHO és a nemzetközi közösség szembesül. Az élelmiszerek minősége mellett olyan kérdések is ide tartoznak, mint az élelmiszerár-robbanás és olyan táplálkozási jelenségek, mint a alultápláltság vagy az elhízás - fejtette ki a parlament egészségügyi és szociális bizottságának elnöke telefonos nyilatkozatában.

A magyar delegáció Székely Tamás egészségügyi miniszter vezetésével megbeszélést folytatott a WHO európai igazgatójával, Marc Dansonnal - a találkozón szó esett a magyar egészségügy helyzetéről is. A regionális igazgató szerint olyan reformokat érdemes végrehajtani, amelyekhez meg lehet szerezni a társadalom támogatását, s ehhez ő felajánlotta további támogatását - mondta el a magyar politikus. A szocialista képviselő megemlítette azt is, hogy a WHO egy - az év elején megkötött - megállapodás alapján két évre 550 ezer dollár értékben nyújt támogatást Magyarországnak egészségügyi programokhoz, például az egészségügyi szerkezetváltással és a nem fertőző betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatos konzultációkra, tanulmányokra.

A magyar politikust a közgyűlés beválasztotta a WHO 32 fős végrehajtó tanácsába.

cimkék

hirdetés

Könyveink