2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Fizetésemelést kapnak a nővérek Szlovákiában

Az InfoRádió szerint jelenleg az ápolók az átlagkereset 89 százalékát kapják, ami januártól 100 százalékra emelkedik  Szlovákiában.

A fizetésemeléssel kapcsolatos javaslatot Igor Matovič pénzügyminiszter és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mutatta be. Matovič úgy tájékoztatott, az országos átlagbért kapnák kezdő fizetésnek az ápolók, és a bér a ledolgozott évek függvényében is emelkedne. Az automatikus béremelés alapján jövőre 6,88 százalékkal kellene emelkednie valamennyi egészségügyi alkalmazott bérének.

A bérautomata alapján egy ápoló átlagosan 112 euróval kapna többet. A tervezett változások alapján pedig, ha nem lennének kollektív szerződések, akkor átlagban 366 euró jön ki egy főre. Természetesen magasabb szakképesítéstől függően több, vagy ennek hiányában kevesebb – magyarázta Matovič, akinek számítása szerint összességében a nővérek átlagban 478 euróval keresnének többet jövőre.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter hozzátette, hogy ekkora béremelést csak a kórházakban és gyógyintézetekben tudnak végrehajtani. „Ami az ambuláns ellátást, illetve annak finanszírozását illeti, tárgyalnak az egészségbiztosítók és az egészségügyi szolgáltatásokat végzők” – magyarázta, hozzátéve, igyekeznek elegendő pénzt biztosítani ennek az ágazatnak is, hogy sikerüljön megfelelő mértékben emelni a fizetéseket. Igor Matovič szerint jövőre már a csehországi béreknél is jobb fizetésre számíthatnak a nővérek a szlovákiai kórházakban. A pénzügyminiszter kijelentette, azt akarta elérni, hogy jobbak legyenek a hazai fizetések a csehországiaknál, mert sokan oda mennek dolgozni, közli a rádió tudósítása.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink