2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Fizessen a páciens vizitdíjat, ha nem jelenik meg a háziorvosnál?

Öt eurót kellene fizetnie annak a páciensnek, Franciaországban, aki hiábavaló várakozásra kényszeríti orvosát – írja a hvg.hu.

A terv óriási vihart kavar Franciaországban, ahol évente több mint 27 millió alkalommal fordul elő ilyen eset.

Ez a helyzet tarthatatlan! – hangsúlyozta Gabriel Attal miniszterelnök, aki azzal indokolta az 5 eurós vizitdíjat, hogy nagy az orvoshiány a hálózatban, különösen vidéken. Közben viszont a kereslet egyre csak növekszik, hiszen Franciaország is öregszik, egyre több a páciens – írja a hvg.hu.

Ez nem fog működni, mert nem más, mint egy új adó. A vége az lesz, hogy az egészségügy hatékonysága romlik – mondta a sürgősségi orvosok szervezetének vezetője. A France Bleu rádiónak egy háziorvos úgy nyilatkozott, hogy „amennyiben 5 eurót kell fizetnie a páciensnek minden egyes alkalommal, amikor komoly indok nélkül nem érkezik meg, akkor ez megronthatja az orvos–beteg kapcsolatot, hiszen sok páciensnek az 5 euró nagy pénzt jelent”.

A francia kormány nem hátrál a bírálatok tüzében: hamarosan előterjesztik a törvényjavaslatot, mert azt szeretnék, hogy az 5 eurós vizitdíj már január elsejétől hatályos legyen. Csakhogy Emmanuel Macron elnök pártjának nincs többsége a parlamentben, ezért szövetségeseket kell találnia, ha keresztül akarja vinni a nem épp népszerű javaslatot.

Végső soron az orvosoknak kell majd meghozniuk a döntést arról, hogy kinek is kell majd kifizetnie az 5 eurót.

A betegek szövetségének vezetője rossz ötletnek tartja az 5 eurós vizitdíjat, mert szerinte „ez sokkal inkább bűntudatot kelt a páciensekben, ahelyett, hogy felelős magatartásra nevelné őket”.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink