2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Elfogadta az Európai Parlament az AI-jogszabályt

A szerdán, nagy többséggel elfogadott AI-jogszabály egyes elemei fokozatosan lépnek majd életbe a következő hónapokban, írja a Qubit.

A jogszabály, amelyről még decemberben egyeztek meg a tagállamok, az EU szerint segít megvédeni az alapvető jogainkat, a demokráciát, a jogállamot és a környezeti fenntarthatóságot a nagy kockázatú AI-fejlesztésektől, miközben fellendíti az innovációt, és a terület egyik vezetőjévé teszi Európát.

A törvény a hatálybalépése után fél évvel betiltja a munkahelyeken és az iskolákban az érzelmek felismerésére képes algoritmusok alkalmazását, a Kínában próbálgatott személyre szóló értékelést (social credit score), az emberi viselkedést manipuláló algoritmusokat, a biztonsági kamerák felvételei alapján készülő arcfelismerő adatbázisokat, valamint a gyanúsítottak profilozás alapú, AI-adatelemzéssel történő bűnügyi felderítését. A jogszabály értelmében továbbá a bűnüldöző szervek csak limitált esetekben használhatnak valós idejű biometrikus felismerést, például ha egy eltűnt személyt keresnek, vagy ha egy terrortámadást kell megelőzniük.

A magas kockázatú AI-rendszerekkel szemben, amelyek komoly biztonsági, egészségügyi, környezeti és társadalmi kockázatokat jelenthetnek, külön elvárásokat fogalmaz meg a jogszabály. A rendszereknek értékelniük és csökkenteniük kell ezeket a kockázatokat, átláthatónak és megbízhatónak kell lenniük, valamint lehetőséget kell adniuk az emberi felügyeletre. A 3 év múlva életbe lépő szabályok értelmében az állampolgároknak joguk lesz panaszt tenni az AI-rendszerekkel szemben, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink