2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egészségügy, korrupció, szegénység a magyarok fő rémálmai

A félelmek közt első helyen a koronavírus áll a világban. Globális szinten hasonló fenyegetéssé vált a munkanélküliség, de Magyarország a világátlagtól jelentősen eltérő képet mutat, írja a 24.hu.

Elkészült az Ipsos újabb globális kutatása, amelyből az derül ki, hogy világszerte a koronavírustól és a munkanélküliségtől félnek leginkább az emberek. Csaknem 20 ezer embert kérdeztek meg 27 országban. Kiderült, a járvány lassú lefutásával párhuzamosan erősödnek a pesszimista hangok, aggodalmak a világban.

A felmérés szerint a vírus okozta krízis csak ideiglenesen mozdította pozitív irányba a mért országok hangulatindexét. Globális szinten júliusban a lakosság 39 százaléka vallja, hogy jó úton mennek a dolgok országában (6 százalékpontos  csökkenés májushoz képest), míg 61 százalék rossznak tartja az irányt.

A globális átlagot meghaladó optimizmus jellemzi Szaúd-Arábia után Malajziát, Ausztráliát, Indiát. A másik végletet Chile és Dél-Afrika mellett több európai állam, köztük Magyarország jelenti.  A mérésbe bevont nemzetek közül hétben javult a közhangulat, 16 országban romlottak az általános kilátások a jövőt illetően.

A félelmek közt első helyen a koronavírus áll. A 27 országból 11-ben foglalja el a képzeletbeli dobogó csúcsát. Globális szinten hasonló fenyegetéssé vált a munkanélküliség, de Magyarország a világátlagtól jelentősen eltérő képet mutat, és még nagyobbra nyílt az olló a félelmeket illetően. A magyarok mindennél jobban aggódnak az egészségügy helyzete (56%) és a korrupció (54%) miatt. Globális szinten mindkét említés a legmagasabb érték.

A magyarok 49 százaléka fél a szegénységtől, ez a harmadik legmagasabb érték Oroszország és Kína után. A világot második helyen foglalkoztató munkanélküliség a magyaroknál továbbra sem dobogós félelem (26%), a koronavírus pedig júliusra már csak a hetedik legégetőbb veszély a magyaroknak (15%). A mért  27 országban ez a legalacsonyabb említési arány.

A teljes elemzés a 24.hu-n

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink