2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Beláthatatlanok a pandémia okozta erkölcsi krízis következményei

Filó Mihály Életvégi döntések járvány idején című kötete, amelyben az érintett szakterületek kiválóságai szólalnak meg, ingynesen letölthető.

Az új koronavírus és a nyomában járó világjárvány nem pusztán globális közegészségügyi katasztrófát okozott, hanem egyúttal olyan erkölcsi krízist is, amelynek társadalmi és politikai hatásai egyelőre beláthatatlanok.

Morális pánik uralkodott el a világban, amikor az egészségügyi kapacitások elégtelensége miatt a gyógyító hivatásrend tagjai fájdalmas hirtelenséggel kényszerültek az emberi életek közötti választásra. A válság számtalan új, megválaszolandó kérdést vetett fel. Hogyan érvényesülnek az emberi jogok járvány idején? Milyen szempontok alapján dönthet az orvos a szűkösen rendelkezésre álló életmentő eszközök elosztásáról? Milyen tanulság vonható le az egyházak tanításaiból?

Magyarországon az életvégi döntésekre vonatkozó szakirodalom – mennyiségében ugyan nem, de – minőségében már utoléri a nyugat-európai országokét. Sajnálatos tény azonban, hogy a tudományos diskurzuson kívüli hazai közbeszéd jelenlegi állapotában nem alkalmas összetett társadalmi problémák megvitatására. Jelen kötet elsődleges célja így nem lehet más, mint az életvédelem járvány idején aktuális kérdéseinek hiteles ismertetése a minél szélesebb olvasóközönség számára.

A Szerkesztő erre a rendkívüli vállalkozásra hívta össze az érintett szakterületek legkiválóbb ismerőit abban a reményben, hogy az Olvasó is részt vesz majd a közös gondolkodásban.

A kötet Medicina Könyvkiadó portálján tölthető le ingyenesen.

hirdetés

Könyveink