2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az FDA kiemelt figyelmeztetései és a biztonságos gyógyszerrendelés

A kiemelt figyelmeztetés – más néven keretes vagy „fekete doboz” figyelmeztetés – a legkomolyabb figyelmeztetés, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (U.S. Food and Drug Administration, FDA) kiadhat. Ezeket a figyelmeztetéseket a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztatóban tüntetik fel, hogy a gyógyszert rendelő orvosok figyelmét súlyos mellékhatásokra vagy speciális problémákra hívják fel.

Emellett a gyógyszergyártók levélben tájékoztatják a gyógyszert felíró orvosokat az újabb kiemelt figyelmeztetésekről. Az orvosoknak a lényeges kockázatokra vonatkozó információt a betegekkel meg kell osztaniuk, de saját szakmai ismereteik alapján kell dönteniük arról, hogy felírják-e a kiemelt figyelmeztetéssel ellátott gyógyszert.

Az orvos saját szakmai tapasztalat alapján dönt a felírásrólA kiemelt figyelmeztetéseket rendszerint olyan gyógyszerek esetében adják ki, amelyek adása súlyos mellékhatásokkal jár. A biztonságossági problémákat jellemzően a mellékhatások jelentésének rendszere és a forgalomba hozatalt követő időszakban a biztonságossági adatokat értékelő szervezet (Office of Surveillance and Epidemiology) munkája révén ismerik fel. A figyelmeztetés leggyakoribb típusa olyan, potenciálisan súlyos mellékhatásra hívja fel a figyelmet, aminek a kockázatát a gyógyszer előnyeinek fényében mérlegelni kell. Más figyelmeztetések célja, hogy az orvosok jobban odafigyeljenek az adagolásra, a monitorozás feltételeire és a gyógyszerkölcsönhatásokra.

A kiemelt figyelmeztetések gyakorisága

Az FDA 1975 és 1999 között 548 új gyógyszert engedélyezett. Ezek közül 2000-ig 45 (8,2%) esetében jelent meg legalább egy kiemelt figyelmeztetés, és 16 gyógyszert (2,9%) vontak vissza. Újabban a kiemelt figyelmeztetések gyakoribbak lettek, a visszavont gyógyszerek száma többé-kevésbé állandó maradt.

 

Kiemelt figyelmeztetések a közelmúltban

Orális nátrium-foszfát

Az FDA 2008 decemberében az orális nátrium-foszfát rendelésével kapcsolatosan az akut foszfát-nephropathia lehetőségére vonatkozó kiemelt figyelmeztetést adott ki. A nátrium-foszfátot gyakran adják kolonoszkópia előtt a vastagbél tisztítására. Az akut foszfát-nephropathia akut és krónikus veseelégtelenséget okoz. Ezt eseti bejelentések alapján 2000-ben hozták először összefüggésbe a vastagbélvizsgálat előtti előkészítésre használt termékkel. A kiemelt figyelmeztetés ellenére a felmérések szerint az orális nátrium-foszfát biztonságosan adható megfelelően szűrt betegeknek.

Fluorokinolonok

Az FDA 2008 júliusában a fluorokinolon antibiotikumok szedése kapcsán fellépő tendinopátia és ínszakadás veszélyére figyelmeztetett. A kockázat a 60 évesnél idősebb felnőttek, a kortikoszteroidot szedő betegek, valamint a transzplantált betegek esetében a legnagyobb. A mellékelt termékinformáció azt tanácsolja a gyógyszert felíró orvosoknak, hogy azokban az esetekben, amikor az ínszakadás több kockázati tényezője is jelen van, mérlegeljék más gyógyszer adását, illetve hagyják abba a fluorokinolonok adását akkor, ha a kezelés során ínfájdalom vagy íngyulladás lép fel. Az ínkárosodás akár már 2 órával az első adag bevétele után jelentkezhet, de az is előfordul, hogy 6 hónapot késik a kezelés befejezése után.

Salmeterol

Az FDA 2005-ben kiemelt figyelmeztetést adott ki az összes, salmeterolt tartalmazó termékre vonatkozóan az asztmával kapcsolatos halálozás növekedésének lehetősége miatt. A halálozás kockázata a fekete bőrű betegek körében a legnagyobb, valamint az inhalációs kortikoszteroid-kezelésben nem részesülő betegek között. Ez a vizsgálat alátámasztotta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a béta-agonista hatásokkal szembeni tolerancia nehezíti a fellángolások kezelését. A salmeterolra vonatkozó kiemelt figyelmeztetés a gyógyszer széles körben történő alkalmazása és az egyik fő vizsgálatban regisztrált események kis abszolút száma miatt ellentmondásos volt. Bár a hosszú hatástartamú béta-agonisták fokozzák az asztma súlyos fellángolásainak veszélyét és esetleg az asztmával kapcsolatos halálozást is, ez a kockázat csak kismértékű, és szembeállítható vele az a tény, hogy a gyógyszer növeli a tünetmentes napok számát.

 

A kiemelt figyelmeztetések és az orvosi gyakorlat

Az orvosoknak maguknak kell eldönteniük, hogyan viszonyulnak a kiemelt figyelmeztetésekhez. Egy nagy obszervációs vizsgálatban Bostonban (Massachussetts, USA) 51 járóbeteg-ellátó praxisban elemezték a betegek elektronikus orvosi dokumentációját és értékelték az orvosokat a kiemelt figyelmeztetéssel ellátott gyógyszerek rendelése szempontjából. A 324 548 vényfelírás közül 2354-nél (0,7%) nem vették figyelembe valamilyen tekintetben a kiemelt figyelmeztetést. A figyelmeztetést nagyobb valószínűséggel hagyták figyelmen kívül akkor, ha a gyógyszert 75 évesnél idősebb betegnek rendelték, illetve ha egyszerre többféle gyógyszert írtak fel. Ebben a vizsgálatban az esetek kevesebb mint 1%-ában jelentkezett gyógyszermellékhatás.

 

Forrás: NINA R. O'CONNOR: How to Prescribe Drugs Safely. Am Fam Physician, 2010, 81:298-303.

 

NINA R. O'CONNOR: How to Prescribe Drugs Safely. Am Fam Physician, 2010, 81:298-303.
Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Orvostovábbképző Szemle)
hirdetés

Könyveink