2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A súlycsökkentő gyógyszerek átrendezhetik a világot

A VG szerint a súlycsökkentők átalakíthatják a fogyasztói szokásokat, nagyot változhat az egészségügyi és az élelmiszeripari termékek piaca.

Óriásit változhat az egészségügyi és az élelmiszeripari termékek piaca a következő évtizedben az obezitás kezelésének területére valósággal berobbant fogyasztószerek sikere miatt. A cukorbetegség és az elhízás kezelésére is hatásos új, GLP-1-alapú gyógyszercsoport akkora fogyást eredményezhet, ami korábban csak műtéttel volt elérhető. Habár a készítmények rendkívül drágák, főként az Egyesült Államokban, továbbá nem is minden fejlett országban elérhetők, óriási rájuk a kereslet, írja a lap.

Az egészségesebb, könnyebb emberek kevesebb egészségi problémával fognak küzdeni, így idővel az elhízással járó cukorbetegségre, szív- és érrendszeri problémákra vagy az ízületi gyulladásokra szedett gyógyszerekre, valamint a protézisgyártók termékeire is kisebb lehet a kereslet. Ugyanez vonatkozik arra, hogy ha a betegek végre belefogynak a kisebb méretű ruhákba, aligha akarnak majd visszahízni, azaz egészségesebb ételeket fognak vásárolni. A rágcsálnivalók gyártói ugyancsak a kereslet visszaesésével számolhatnak, ezért az élelmiszeriparban érdekelt vállalatoknak újra kell tervezniük a szortimentet. Például a friss élelmiszerek piaca megmaradhat, sőt, akár nőhet is, míg a sokszorosan feldolgozott élelmiszereké csökkenhet.

A témában számos kutatást végeznek. Mivel az új, GLP-1-alapú csodaszerek csak néhány éve jelentek meg, és eddig főként a gazdagok szűk rétege juthatott hozzájuk, nincs elég bizonyíték arra, hogy átrendezhetik a világgazdaságot. Azt azonban már most tudni, hogy az egyik kutatás áttekintette a készítmények szedési szokásait, és arra a megállapításra jutott, hogy a rengeteg mellékhatás és egyéb tényezők miatt az elhízott emberek hamar abbahagyták a pirula szedését vagy az injekciókúrát.

A teljes információ

Tumisu képe a Pixabay-en
Tumisu képe a Pixabay-en

hirdetés

Könyveink