Kapcsolat mutatható ki az elhízás és a neurodegeneratív betegségek között
Az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói a PLOS Biology folyóiratban megjelent cikkükben Drosophila melanogaster modellen bizonyították, hogy kauzális összefüggés áll fenn a magas cukortartalmú étrend és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulása között.
A folyamat lényege, hogy a túl sok cukor fogyasztásának hatására inzulinrezisztencia alakul ki az agyban, amelynek így csökken a képessége arra, hogy eltávolítsa a bomlástermékeket, vagyis nő a neurodegeneratív betegségek kockázata.
A kutatók az inzulinrezisztencia mértékével direkt asszociációban álló gliasejtek PI3k fehérjeszintjét mérték, ami a magas cukortartalmú étrend hatására csökkent. Ugyanezt a jelenséget a kutatók fordított irányból indítva is igazolták: ha mesterségesen csökkentették a PI3k szintet, inzulinrezisztencia lépett fel, és a mikroglia képessége az agyban keletkező hulladékok, például a degenerálódott axonok eltávolítására egyértelműen csökkent.