hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Kapcsolat mutatható ki az elhízás és a neurodegeneratív betegségek között

Az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói a PLOS Biology folyóiratban megjelent cikkükben Drosophila melanogaster modellen bizonyították, hogy kauzális összefüggés áll fenn a magas cukortartalmú étrend és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kialakulása között.

A folyamat lényege, hogy a túl sok cukor fogyasztásának hatására inzulinrezisztencia alakul ki az agyban, amelynek így csökken a képessége arra, hogy eltávolítsa a bomlástermékeket, vagyis nő a neurodegeneratív betegségek kockázata.

A kutatók az inzulinrezisztencia mértékével direkt asszociációban álló gliasejtek PI3k fehérjeszintjét mérték, ami a magas cukortartalmú étrend hatására csökkent. Ugyanezt a jelenséget a kutatók fordított irányból indítva is igazolták: ha mesterségesen csökkentették a PI3k szintet, inzulinrezisztencia lépett fel, és a mikroglia képessége az agyban keletkező hulladékok, például a degenerálódott axonok eltávolítására egyértelműen csökkent.

Forrás: Alassaf M, Rajan A (2023) Diet-induced glial insulin resistance impairs the clearance of neuronal debris in Drosophila brain. PLoS Biology (2023).

 

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink