Hazai és nemzetközi felmérések alapján a kórházban, az ápolási otthonokban és az otthon kezelt, illetve ápolt betegek 15-30%-a kóros tápláltsági állapotú. A kezdetben normális tápláltsági állapotú betegek is gyógyulási esélyüket veszélyeztető helyzetbe kerülhetnek, ha kórállapotuk miatt elégtelenné válik a táplálkozásuk, és nem részesülnek megfelelő táplálásterápiában.
Napjainkban, amikor az elhízás egyre égetőbb népegészségügyi problémaként jelenik meg, gyakran az alultápláltság témája marginális kérdésként tűnik fel a mindennapi orvosi gyakorlatban, többek között az apellátásban is.
"Azt tedd, amit mondok, ne azt, amit teszek" – mintha ez lenne számos, a sófogyasztással foglalkozó holland egészségügyi döntéshozó jelmondata. A British Medical Journal karácsonyi online számában megjelentek szerint a sófogyasztással foglalkozó döntéshozók munkahelyeinek éttermeiben egy meleg étel több sót tartalmaz, mint amennyi a javasolt napi adag (recommended daily allowance, RDA), azaz 6 gramm.