Gasztroenterológia témában manapság mind szakmai, mind laikus körökben nagy az érdeklődés az ételallergia, az ételintolerancia és ezen belül is a hisztaminintolerancia iránt.
A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói az irritábilis bél szindróma patomechanizmusának okait kutatva megfigyelték, hogy a betegek többségénél a hasi fájdalmak valamilyen meghatározott étel elfogyasztását követően jelentkeznek.
Az in vitro tesztek egyre nagyobb szerepet kapnak a szűrésben, a kockázati besorolásban és a terápiás válasz felmérésében is, ami személyre szabott kezelést tesz lehetővé.
Brit kutatóknak sikerült immunsejteket génkezeléssel úgy módosítani, hogy azok állatkísérletben a szervezetbe juttatva képesek voltak az ízületi gyulladást csökkenteni.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?