hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Fertőzés utóhatásaként, a fokozott hisztamintermelés miatt alakulhat ki az IBS

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói az irritábilis bél szindróma patomechanizmusának okait kutatva megfigyelték, hogy a betegek többségénél a hasi fájdalmak valamilyen meghatározott étel elfogyasztását követően jelentkeznek.

Ilyenkor a bél oszlopsejtjei aktiválódnak, és hisztamint bocsátanak ki, ami egészséges embereknél elmarad.

Korábban már kimutatták, hogy a hisztamin blokkolása enyhítheti az IBS-ben szenvedők tüneteit, de a kutatók most azt vizsgálták, mi okozza a lokális reakciót. Ezért egerek ivóvizébe ovalbumint kevertek és egyidejűleg Citrobacter rodentium baktériummal bélfertőzést idéztek elő.

A fertőzésből való kilábalást követően az immár egészséges egerek az ismételt ovalbumin adagolásra hasmenéssel reagáltak, oszlopsejtjeik hisztamint bocsátottak ki. Ez nem történt meg azoknál az egereknél, amelyeket korábban nem fertőztek meg a bélbaktériummal.

Ezt követően 12 IBS-ben szenvedő ember bélfalába injekcióztak különböző ételantigéneket, és igen hasonló, lokalizált reakciót figyeltek meg. A kutatók szerint ez egy új betegségspektrum létezését valószínűsíti, mely a lokális immunválasztól (IBS) a jóval súlyosabb ételallergiáig terjed.

Forrás: Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain, Nature (2021).

Forrás: 123rf.com-archív
Forrás: 123rf.com-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

IBS
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink