hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az irritábilis bél szindróma háttere

Belga kutatók feltárták az irritábilis bél szindróma kialakulásának biológiai mechanizmusát. A Nature-ben megjelent tanulmány megnyitja az utat a hatékony kezelés kifejlesztése előtt, közli az OTSZ Online.

A Leuven-i Katolikus Egyetem kutatóinak sikerült azonosítani azt az eddig rejtélyes mechanizmust, ami miatt egyes emberek, bár nem allergiások bizonyos ételekre, az elfogyasztásuk után mégis hasi fájdalommal küzdenek. Az eredmény az irritábilis bél szindróma (IBS) és más ételintoleranciák hatékony gyógymódjának kifejlesztéséhez vezethet.

A vizsgálat első részében azt kellett tisztázni, milyen mechanizmus vet véget az ételtoleranciának. Mivel az IBS-ben szenvedők gyakran arról számolnak be, hogy tüneteik gasztrointesztinális fertőzés, pl. ételmérgezés után kezdődtek, a kutatók azzal a hipotézissel álltak elő, hogy a fertőzés egy bizonyos étel jelenlétében szenzitizálhatja az immunrendszert az adott ételre. Az egérkísérletben ezért egyidejűleg tojásfehérjével etették és gasztrointesztinális kórokozókkal fertőzték meg az állatokat, majd a fertőzés gyógyulása után az egerek újra ovalbumint kaptak. Ekkor már a korábban nem tojásfehérje-allergiás állatok belében is aktiválódtak a masztociták, hisztaminfelszabadulás történt, és kialakultak az IBS tünetei. Azok az egerek, amik csak ovalbimunt kaptak, nem váltak allergiássá, míg az allergia azokban az állatokban is kialakult (antigénspecifikus IgE-termelés), amelyeket a tojásfehérje-etetéssel egyidejűleg bakteriális toxinnal kezeltek.

A hipotézis igazolása után a kutatók képesek voltak az immunválasz egyes lépéseinek tisztázására is, így kiderült, hogy a masztocita-aktiváció és az antigénspecifikus IgE-termelés csak abban a bélszakaszban alakul ki, amit a kórokozó megtámadott, azaz az ételallergia generalizált tünetei nem fejlődnek ki. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a táplálékfüggő immunbetegségeknek egy egész spektruma létezik. A spektrum egyik végén helyezkedik el az IBS, amikoris az ételallergénre adott immunválasz lokális, míg a skála másik végén van a generalizált masztocita-aktivációval, súlyos légzőszervi és kardiovaszkuláris tünetekkel járó ételallergia.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés