hirdetés
2024. október. 28., hétfő - Simon, Szimonetta.
hirdetés
hirdetés

Étrendi antigének a vékonybélben kialakuló tumorok prevenciójában

Japán kutatók új eredményei szerint az ovalbumin és a szarvasmarha-szérumalbumin is fokozza a béltraktus tumorokkal szembeni védekezőképességét.

A Frontiers in Immunology folyóiratban szeptember 18-án jelent meg a Yokohama székhelyű RIKEN Center for Integrative Medical Sciences kutatóinak cikke, amelyben az étrendi antigének alkalmazásának lehetőségét vizsgálták a vékonybélben kialakuló tumorok megelőzésében.

Annak ellenére, hogy a gasztrointesztinális tumorok csoportja a leggyakoribb rákos megbetegedés, továbbra is hiányoznak a megbízhatóan működő nem invazív diagnosztikai technológiák a gyomor-bélrendszeri (GI) daganatok növekedésének nyomonkövetésére. Bár ritkán, de előfordulhatnak daganatok a vékonybélben is. Ezek közül azonban sok a tünetek késleltetett megjelenése miatt hosszabb ideig észrevétlen marad, ami ronthatja a kezelés kimenetelét. Ezért kritikus fontosságú azon étrendi összetevők azonosítása, amelyek megakadályozzák vagy gátolják a vékonybél elrákosodását. Egyelőre kevéssé ismert, hogy mely étrendi összetevők csökkenthetik a vékonybélrák kialakulásának kockázatát, mivel ez a daganattípus sokkal ritkább, mint a vastagbélben keletkező rosszindulatú tumorok. Mivel azonban az immunrendszernek döntő szerepe van a daganatok feletti kontrollban, a kutatók azt feltételezték, hogy az élelmiszerekben található összetevők, illetve a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vékonybéldaganatok kialakulásában.

A mostani tanulmányban a kutatók Apcmin/+ egérmodellt használtak – ez egy olyan génmódosított modellszervezet, amelyben az Apc tumorszuppresszív gén funkcióvesztéses mutációját idézték elő. A kísérletsorozat során minden egér antigénmentes (semleges) étrendet fogyasztott patogénmentes körülmények között, hat héten keresztül a tumorok tanulmányozásához. Az egerek táplálékába ovalbumint (OVA) vagy szarvasmarha-szérumalbumint (BSA; bovine serum albumin) adagoltak, majd a kutatók azt figyelték meg, hogyan befolyásolhatja ezeknek az élelmiszer-antigéneknek a hozzáadása a tumorproliferációt és az immunválaszt. A kutatókat elsősorban az érdekelte, hogy a vékonybélben található Peyer-plakkokban, vagyis a bélfalban elhelyezkedő csoportos nyirokmirigyekben képződő immunsejtekre milyen hatással lesz a kezelés. A Peyer-plakkok döntő szerepet játszanak a T-sejtek indukciójában a táplálékból származó antigénekre adott válaszként, és a tumorképződés elleni első védelmi vonalat alkotják.

Az eredmények szerint az étrendi antigének képesek befolyásolni a T- és dendritikus sejtek aktiválását. A vékonybél lamina propria területén lévő T-sejtek, különösen a T helper 1 (Th1) sejtek pedig igen hatásosak a vékonybélben kialakuló tumorok prevenciójában. A semleges táplálékkal etetett egereknél alacsonyabb T-sejt számot figyeltek meg, ami egyértelműen arra utal, hogy a táplálékkal bevitt antigének hozzájárulnak a T-sejt indukcióhoz. A BSA étrendi adagolása szintén csökkentette a vékonybélrák kialakulásának rizikóját: a semleges táplálékot fogyasztó egerekben a Peyer-plakkokon belül a 4-es differenciálódási klasztert (CD4) expresszáló helper és CD8-at expresszáló citotoxikus T-sejtek száma csökkent, de a BSA étrendbe való beillesztése után helyreállt. Az OVA hozzáadása az antigénmentes étrendhez helyreállította a T-sejtek mennyiségét a Peyer-plakkokban, ez pedig arra utal, hogy ez a regeneratív hatás nem csak egy antigénre tekinthető specifikusnak.

Az eredmények arra utalnak, hogy a specifikus antigéneket alkalmazó étrendi beavatkozások kiegészítő kezelésként alkalmazhatók a gasztrointesztinális daganatok kezelésében, különösen az olyan állapotok esetében, mint a FAP-szindróma (familiáris adenomatosus polyposis). Az étrendi antigének elnyomják a karcinogenezist a vékonybélben azáltal, hogy a Peyer-plakkokon keresztül stimulálják a T-sejteket. A citotoxikus T-sejtek aktivitása a daganatellenes válaszok döntő szempontja, amelyek hatékonysága a Th1-sejtek jelenlététől függ. A jelenlegi vizsgálatban a semleges táplálékkal etetett APCmin/+ állatok körében csökkent citotoxikus T-sejt-szinteket figyeltek meg vékonybélrák esetén; ezek a szintek azonban részben helyreálltak, miután BSA-t építettek be az antigénmentes étrendbe. A vizsgálat eredményei klinikai következményekkel járhatnak, mivel a jelen vizsgálatban használt semleges (antigénmentes) táplálék összetevői hasonlóak az enterális táplálás során használt táplálék komponenseihez, amelyeket gyakran alkalmaznak kiegészítő kezelésként a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedésekben, különösen a FAP-szindrómában vagy gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegeknél.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Dietary antigens reduce small intestine cancer by boosting immune T-cells

Food antigens suppress small intestinal tumorigenesis

 

Phylum AI generálta képe a Pixabay-en
Phylum AI generálta képe a Pixabay-en

Irodalmi hivatkozás:

Sasaki, T., Ota, Y., Takikawa, Y., et al. (2024) Food antigens suppress small intestinal tumorigenesis. Frontiers in Immunology. doi:10.3389/fimmu.2024.1373766

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés