A régi rómaiaknál a mogyoró neve Corylus – a görög korys – sisak, főkötő szóból ered, mert kupacsa a termést főkötőként burkolja. A bokormogyorót (Corylus avellana) legelőször a rómaiak hozták be Pontusból (Kis-Ázsia), ezért „nux pontica”-nak nevezték, de minthogy az később Avellino város környékén terjedt el legjobban, a füvészek Coryllus avellanának keresztelték.
Egy nemzetközi tudóscsapat szekvenálta a kávénövényt, és kiderítette, hogy annak koffeint produkáló enzimjei a többi növényben találhatóktól független úton fejlődtek ki az evolúció során. Egy másik vizsgálat a nagy kávéfogyasztók genomját elemezte.
Amerikai kutatók úgy találták, hogy a zöld, pörköletlen kávébabból nyert kivonat segíti a testsúly csökkentését,írta a HealthDay portálra hivatkozva az MTI.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-12-15
A rendszeres kávé-, koffeinmentes kávé- vagy teaivás csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, de ez nem magyarázható kizárólag a koffein hatásával.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-10-22
Újabb jó ok egy csésze illatos kávéra: amerikai kutatók szerdán közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi néhány csésze kávé feltartóztathatja a májelégtelenség előrehaladását.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?