Rákellenes gyógyszer lehet az egyik édesítőszerből
Megédesíti az ételeket, és megmentheti az életet a sztívia, egy gyakran használt természetes édesítőszer – közli a hvg.hu.
A Hiroshimai Egyetem kutatói szerint ugyanis, ha egy banánlevélből származó baktériumból fermentálják, képes lehet a hasnyálmirigyrákos sejtek elpusztítására. És eközben még az egészséges vesesejtekben sem tesz kárt, írja a lap.
Mint a SciTechDaily kifejti: ez az erjesztési eljárás a mikrobiális biotranszformáció révén felerősíti a növény természetes tulajdonságait, létrehozva egy igen erős vegyületet, a klorogénsav-metilésztert (CAME). Ez a fermentált sztívia-kivonat laboratóriumi körülmények között jelentős rákellenes hatást mutatott, és új utakat nyithat a probiotikum-alapú rákterápiák előtt.
A Journal of Molecular Sciences tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői kiemelik: a hasnyálmirigyrák erősen invazív, és hajlamos az áttétképzésre – ráadásul jelentős mértékben ellenáll a meglévő kezelési módoknak, így például a műtéti beavatkozásoknak, valamint a sugár- vagy kemoterápiáknak.