A Nutrition & Diabetes folyóiratban jelent meg a Queen’s University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A mikrobiom összetétele befolyásolja a táplálék érelmeszesedés elleni hatását, írja a British Journal of Nutrition tanulmánya, míg az American Society of Clinical Oncology legutóbbi gyűlésén a bélbaktériumok és a rákellenes immunterápia hatékonysága közötti összefüggést elemezték.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-02-08
A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek növényi ösztrogének, és a humán ösztrogén hormonhoz hasonlóan rákellenes tulajdonságaik lehetnek a hormonszinttől függő ráktípusoknál, például a prosztatadaganatoknál – jegyzik meg az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett cikkükben a szerzők.
Főleg a vegetariánusok várták a szójatejben lévő különleges fehérjék és növényi ösztrogének fogyasztásától azt, hogy így csökkenthető a szívinfarktus esélye. Korosodó nők vizsgálata azonban nem jelzett semmiféle kedvező változást a szójatej hatására, legalábbis az infarktusveszéllyel összefüggő gyulladásjelzők és a stresszanyagok tekintetében – adta hírül a Nutrition Research legújabb tanulmánya.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-08-31
Egy új vizsgálat szerint a kudzu nevű kúszónövény, amely az Egyesült Államok délkeleti részén legalább 40 000 négyzetkilométernyi területen mindent elborít, gyógyhatású anyagot tartalmaz: gyökerének kivonata óvja a szívet.
Évtizedekkel korábban föltételezték, hogy a szója rendszeres fogyasztása csökkenti az emlőrák kockázatát, hiszen Ázsiában, ahol a nők már kislány koruktól rendszeresen esznek szójaételeket, ritkább ez a rosszindulatú daganat. Az utóbbi években viszont megfigyelték, hogy a szója természetes összetevői az ösztrogén hormonhoz hasonlítanak, amely éppen hogy fokozhatja az emlőrák kialakulásának esélyét. Az Amerikai Rákkutató Intézet minapi közleménye igyekszik kiegyenlített módon állást foglalni ebben a kérdésben.
A menopausalis hormonterápiát (MHT) jól informált, együttműködő, jól ellenőrzött postmenopausában lévő nőknek lehet rendelni, kizárólag ösztrogénhiányos tüneteik enyhítésére, az ellenjavallatok figyelembevételével, a legkisebb hatékony adagban, a számukra legkedvezőbb alkalmazási móddal, a tünetek indokolta legrövidebb ideig.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?