hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Táplálkozás

Több szója, kevesebb tüdőrák

A szója izoflavonokat tartalmaz, melyek növényi ösztrogének, és a humán ösztrogén hormonhoz hasonlóan rákellenes tulajdonságaik lehetnek a hormonszinttől függő ráktípusoknál, például a prosztatadaganatoknál – jegyzik meg az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett cikkükben a szerzők. 
A tüdő sejtjeinek sajátságai valószínűsítették, hogy szintén hathatnak rájuk az izoflavonok.

Simazu Taicsi, a tokiói Nemzeti Rákkutató Központ munkatársa és társai 36 ezernél több japán férfi és 40 ezernél több japán nő követéses vizsgálatát végezte el. A résztvevők életkora 45 és 74 év között volt, és a tanulmány kezdetekor nem volt rákos betegségük.
 
Az adatgyűjtés indulásakor – 1995 és 1999 között – felmérték az emberek életmódját, étkezési és dohányzási szokásait, kórtörténetét, majd 11 éven át követték nyomon egészségüket. A tüdőrák előfordulása viszonylag kicsi volt: a férfiak között átlagosan minden 75. esetben, a nők körében pedig minden 225 esetből egyszer diagnosztizálták a 11 év alatt.
 
A 13 ezer, soha nem dohányzó férfit aszerint is csoportokba osztották, hogy mennyi szóját fogyasztottak. A legkevesebb szóját fogyasztók közül 22 személyben, a legtöbbet fogyasztók közül 13-ban alakult ki tüdőrák, vagyis a szója védő hatásúnak mutatkozott. Amikor minden tényezőre korrigálták az adatokat, kiderült, hogy körülbelül a fele volt a tüdőrákos esetek aránya a legtöbb szóját fogyasztó csoportban, mint azoknál, akik a legkevesebb szóját ették. A nők esetében a kutatók nem tudtak használható következtetéseket levonni a szójafogyasztás és a tüdőrák kapcsolatáról az előfordult daganatos esetek kis száma miatt.
 
A tanulmány nem tért ki a passzív dohányzás hatására, sem az izoflavonok étrendkiegészítőként való alkalmazására. A szakemberek ezért úgy vélik, még nincs elegendő adat arra, hogy az étkezési szokások megváltoztatására vonatkozó következtetéseket vonjanak le, ehhez további, több országban lefolytatott vizsgálatok szükségesek.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés