hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Táplálkozás

Kúszónövény gyökerének kivonata a szív egészségéért

Egy új vizsgálat szerint a kudzu nevű kúszónövény, amely az Egyesült Államok délkeleti részén legalább 40 000 négyzetkilométernyi területen mindent elborít, gyógyhatású anyagot tartalmaz: gyökerének kivonata óvja a szívet.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben publikált kutatás szerint azoknak a patkányoknak, amelyek étrendjét a kudzugyökér kivonatával egészítették ki, csökkent a koleszterinszintje, a vérnyomása, a vércukor- és inzulinszintje.

A kutatók szerint a kivonatnak megelőző vagy (részleges) gyógyító hatása lehet a metabolikus szindróma esetében, amelynek tünetei a hastáji elhízás, a magas vérnyomás és a glükóz- és inzulinanyagcsere zavara. A metabolikus szindróma növeli mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind a szívbetegség kockázatát, és csak az Egyesült Államokban mintegy 50 millió személyt érint.

J. Michael Wyss, vezető kutató elmondta, hogy bár nem ismerik a kudzugyökér-kivonat pontos hatásmechanizmusát – noha azt tudják, hogy polifenolokat tartalmaz –, úgy látszik, hogy több támadásponton hat: a lipidekre. a glükózra és a magas vérnyomásra. Mivel az alkalmazott koncentrációban a kivonatnak a patkányokban semmilyen toxikus vagy káros hatása nem volt, Wyss megfontolandónak tartja a veszélyeztetett emberekben való alkalmazását is.

A kutatás során a metabolikus szindróma modelljeként olyan patkánytörzset használtak, amelynek tagjai spontán magas vérnyomásban szenvednek és hajlamosak a stroke-ra. Két hónapig polifenol-mentes étrenden tartották őket, majd a patkányok fele két hónapig standard étrendet kapott, másik felük pedig 0,2 százalék kudzugyökér-kivonattal kiegészített standard étrendet.

A vizsgálat végére a kudzukivonatot kapó patkányok artériás vérnyomása 11–15 Hgmm-rel alacsonyabb volt, mint a kontroll állatoké, teljes koleszterinszintjük 50 százalékkal és éhgyomri vércukorszintjük 20–30 százalékkal volt kevesebb a kontrollokénál.

Az egyik lehetséges hatásmechanizmus a szerzők szerint az lehet, hogy a kudzukivonat a plazma glükózszintjét szabályozza úgy, hogy befolyásolja a bélben a glükóztranszporterek – például az SGLT-1 és a GLUT-2 –  expresszióját. Egy másik lehetőségként felmerül, hogy a kudzuban nagy mennyiségben található polifenolok és izoflavonok aktiválhatják a PPAR-gamma nevű hormonreceptort, amelynek kulcsszerepe van a zsírsejtekkel kapcsolatos gének expressziójának és differenciálódásának szabályozásában.

Weisz Júlia

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés