Az élelmiszeripari vállalatok évtizedek óta öntik a pénzt az amerikai egyetemekbe, és finanszíroznak különböző kutatásokat, azonban a génmódosított növények körül kialakult vita mára egyenesen milliárd dolláros háborúba torkollt.
Daganatok és szervkárosodások alakultak ki az egész életükben génmódosított kukoricával etetett, vagy a Roundup nevű gyomirtóval kapcsolatba került kísérleti patkányoknál – állítják francia kutatók tanulmányukban. Az ügyben az Európai Bizottság is vizsgálatot kért.
Magyar képviselőket utaztattak, győzködték a magyar kutatókat és gazdákat, jóformán mindent elkövettek az elmúlt években amerikai cégek és diplomaták, hogy meggyőzzék Magyarországot a génmódosított növények veszélytelenségéről. Magyarországon tilos ilyen növényeket termeszteni, egy kutató szerint azonban a magyar ellenérvek sok szempontból elavultak.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-03-07
A Monsantótól kikényszerített adatok nemrégiben elvégzett elemzése ellenére sem egyértelmű, hogy hosszabb távon okozhat-e máj- és vesekárosodást a cégóriás három génmódosított kukoricafajtája.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-03-04
Génmódosított burgonya termesztését engedélyezte Brüsszel, és az idén már három uniós országban fogják termeszteni. Bár a krumplit ipari hasznosításra szánják, melléktermékein keresztül a táplálékláncba is bekerülhet, magával hordozva néhány antibiotikummal szembeni ellenálló képesség génjét.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-03-02
Az LMP határozottan kiáll Magyarország génmódosítás-mentességének fenntartása mellett, és erre kéri a kormányzatot is – írja nyilatkozatában a Lehet Más a Politika párt.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-01-23
A nanotechnológiát a XXI. század legfontosabb ételkészítési újdonságának tartják. A vásárlók egy része azonban joggal óvatos, hiszen az élelmiszergyártók most már nemcsak a zsebünkben, hanem a gyomrunkban is kutatnak.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?